Skip to content

Lasitaiteilija visualisoi betonin ja patentoi menetelmän

13.08.2018

13.8.2018

Lasitaiteilija Renata Jakowleff murtaa myyttejä betonin esteettisyyskäsityksistä sekä taidealan mahdollisuuksista patentointiin. Hän rakentaa määrätietoisesti kansainvälistä liiketoimintaa, ja työssä tärkeänä apuna on Kolster.

Renata Jakowleff on ennakkoluuloton ja kokeellinen taiteilija. Lasitaiteen tekemisen ohessa hän inspiroitui muutama vuosi sitten betonin mahdollisuuksista. Hän onnistui kehittämään nerokkaan menetelmän, jolla betoniin voi tehdä kolmiulotteisia ja koristeellisia pintoja, vieläpä kustannustehokkaasti sarjatuotannossa. Muotobetoni-innovaatio palkittiin muotoilualan vuoden 2018 Ornamo-palkinnolla, ja keksinnölle on varmistumassa suomalainen patentti. Myös Euroopan patenttivirasto on näyttänyt vihreää valoa mahdollisuudelle saada keksinnölle eurooppapatentti.

”Patentoiminen oli itselleni vierasta, enkä ollut lukenut ennen keksintöäni yhtäkään patenttia, joten tarvitsin aikamoisen johdatuksen patentoinnin maailmaan. Sain keksintöni uutuuden selvittämiseksi alkuvaiheen tukea ELY-keskukselta, jonka partnerilistalta Kolster valikoitui kumppanikseni tuttavapiiriin kuuluvan IPR-asiantuntijan suosituksesta”, Renata kertoo.

Betonin plastisuus estetiikaksi

Patentoitavia innovaatioita voi siis syntyä myös taiteilijan käsissä. Muotobetonin keskeisin oivallus on hyödyntää kangasta yhtenä muottipintana sekä elävöittää betonirakenteita erilaisin muodoin ja tekstuurein. Renata keksi muotobetonitekniikan lasia työstäessään, sillä sekä betoni että lasi ovat sulana hyvin muokattavissa olevia materiaaleja.

”Muotobetoni hyödyntää betonin plastisuutta eli eräänlaista materiaalin nestemäisyyttä. Innostuinkin betonista juuri sen plastisuuden vuoksi, ja käytännössä ’vain’ sovitin lasissa toimivan tekniikan betoniin. On hyvin inspiroivaa, että materiaali reagoi työstämiseen ja muokkautuu silmieni alla”, Renata kuvaa luomisprosessiaan.

Muotobetoni_Tekstuurit1

Patenttisuojattu Muotobetoni-innovaatio

Muotobetoni_Tekstuurit3

Muotobetoni_Tekstuurit4

Tekniikkana muotobetoni mahdollistaa laajoja käyttökohteita: suurten pintojen lisäksi sitä voi hyödyntää huonekaluissa, sisustuksissa, laatoissa ja esineissä.

Patenttihakemus turvasi selustan

Muotoiluidean synnyttyä Renata oivalsi pian, että hänellä oli käsisään mahdollisesti patentoitavissa oleva keksintö. Tärkeänä yhteistyökumppanina patentointistrategian pohtimisessa ja keksinnön muokkaamisessa patenttikielelle oli Kolsterin patenttiasiamies Marjut Honkasalo.

”Patenttihakemus tuntui parhaiten turvaavan selustaani alkutaipaleella olevassa hankkeessani. Muut keinot suojata ideaa, esimerkiksi salassapitosopimukset, tuntuivat joko epävarmoilta tai hankalilta. Halusin pelata varman päälle ja lähdin rakentamaan IPR-palettia, sillä mielestäni Muotobetoni on maailmanlaajuiseksi liiketoiminnaksi skaalautuva idea”, Renata visioi.

Patentoinnissa päätettiin lähteä turvallisesti liikkeelle suomalaisella patenttihakemuksella ja hyödyntää sen jatkona kansainvälistä PCT-järjestelmää (Patent Cooperation Treaty). Se antaa jopa puolitoista vuotta arvokasta lisäaikaa miettiä, missä maissa tai millä alueilla patenttia lopullisesti haetaan.   

"Puolentoista vuoden aikana ehtii perustaa yrityksen, käynnistää liiketoimintaa ja etsiä yhteistyökumppaneita. Harkinta-aika ja mahdollisuus jaksottaa kustannuksia ovat merkittäviä etuja yksityiselle keksijälle. Vireillä olevat hakemukset ja myönnetyt patentit avaavat myös uusia bisnesmahdollisuuksia esimerkiksi lisensoinnin tai IPR:n myynnin kautta”, Marjut kertoo.

Aika ja asiantuntemus arvokkainta

Renata arvostaa saamaansa perehdytystä monimutkaiselta tuntuneeseen patentointikieleen ja patenttimaailmaan. Erityisesti patentin arvon hahmottaminen on ollut hänestä hankalaa.

”Tärkein saamani IPR-apu onkin ollut asiantuntemus ja seuraavaksi tärkein aika. On mahtavaa, kun voin ulkoistaa työni yhden osa-alueen ja luottaa sataprosenttisesti, että toinen huolehtii siitä puolestani. ”

Patenttiasiamies Marjut HonkasaloPatenttiasiamiesurallaan paljon ICT-alan keksintöjä suojanneelle Marjutille yhteistyö oli virkistävä poikkeus, sillä hän on opiskellut myös betonitekniikkaa ja työskennellyt rakennusmateriaalien parissa.   

”Omakin sydämeni sykkii betonille. Nähdessäni keksinnön olin vaikuttunut sen yksinkertaisesta nerokkuudesta. Olen entistäkin vakuuttuneempi siitä, että luovilla aloilla kytee paljon suojaamatonta innovaatiopotentiaalia”, Marjut toteaa.

Tulevan bisneksen perusta

Renata on pyörittänyt Muotobetonia toistaiseksi omalla taiteelliseen työhön keskittyvällä toiminimellään, mutta tekniikkaa rakennusalalle kaupallistava osakeyhtiö on jo perusteilla. Hän on löytänyt myös yhteistyökumppanin. Liiketoiminta käynnistyy ensin Suomessa.

”Yhtiön nimiin tulevat patentit ovat uuden liiketoimintani perusta, ja ne ovat auttaneet löytämään yhteistyökumppaneita. Jo pelkästään patenttihakemusten vireilläolo on tuonut paljon uskottavuutta hankkeelleni.”

Suomalainen rakennus- ja betoniala haluaa olla luovassa ja innovatiivisessa yhteistyössä mukana, ja kiinnostus betonin estetiikkaan ja laadukkaisiin betonirakenteisiin on herännyt.

”Pitkän aikavälin unelmani on saattaa menetelmä myös ulkomaisten arkkitehtien ja rakennetun ympäristön suunnittelijoiden käyttöön.”

Muotobetoni_Asennus - resize

Ensimmäinen aidon mittakaavan pilottikohde Jyväskylässä: Kankaan asuinalueelle on valmistunut muotobetonimenetelmällä kuvioitu tukimuuri.

Lasitaiteilija Renata Jakowleff patentoi Muotobetoni-keksinnön

"Toivon, että Muotobetonia opitaan käyttämään yhtenä menetelmänä korkealaatuisen ja elävän, vaihtelevan  betonipinnan tuottamisessa."

Kaipaatko asiantuntijan arviota keksintösi patentointimahdollisuuksista?

OTA YHTEYTTÄ

Marjut Honkasalo
Partner, European Patent Attorney
marjut.honkasalo@kolster.com
050 524 2413