Skip to content

Maria 01 kasvaa brändiä rakentamalla Euroopan johtavaksi startup- ja teknologiakeskittymäksi

02.02.2021

Kasvuyrityskampus Maria 01 on noussut nopeasti yhdeksi Pohjoismaiden suurimmista startup-keskittymistä. Seuraava tavoite on kasvaa Euroopan johtavaksi teknologiayritysten, pääomasijoittajien ja startup-ekosysteemitoimijoiden kohtaamispaikaksi. Kun vauhti on kova, IPR-kumppaninkin on kyettävä reagoimaan nopeasti.

Miten kasvaa nollatilanteesta joksikin? Tukea matkalle tarjoaa startup-yrittäjien ja kasvuyritysten oma kampus, Maria 01. Startup-hengessä kampus on itsekin tehnyt melkoisen kasvumatkan siitä, kun se aloitti toimintansa vuonna 2016.

”Olemme pystyneet luomaan reilussa neljässä vuodessa Suomeen kansainväliset mitat täyttävän, uskottavan startup-keskittymän”, sanoo Maria 01:n toimitusjohtaja Ville Simola.

Ville Simola_Maria 01

Kasvuyrityskampus Maria 01:stä on muodostunut brändi, joka tunnistetaan jo laajasti kansainvälisessä startup-maailmassa ja yhdistetään Suomeen ja Helsinkiin. Koronavuoden hidasteista huolimatta kampus kehittyy ja laajenee nyt vauhdilla, kun Maria 01 kirii kisaamaan Euroopan suurimman teknologiakeskittymän asemasta.

Tekemisen tahti on kova, mutta Maria 01 on oivaltanut, että brändin suojauksen on pysyttävä mukana kasvuvauhdissa ja toiminnan nostamisessa seuraavalle tasolle. Syksyllä 2020 kampus alkoi etsiä IPR-kumppania, joka voisi toteuttaa brändin kansainvälisen suojauksen entistä laajempana kokonaisuutena.

”Kolster nousi esiin suositusten kautta. Pyysimme tarjouksia muiltakin asiantuntijayrityksiltä, mutta Kolsterilta saimme nopeimman vastauksen ja Kristiina Kaislistolta vakuuttavan ehdotuksen siitä, miten suojauksessa tulisi edetä. Päädyimme luottamaan Kolsterin asiantuntemukseen, sillä startup-maailmassa myös nopealla reagointikyvyllä on iso merkitys muun kyvykkyyden ohessa”, Simola kuvaa yhteistyön alkua.

Rakenteilla kasvu- ja teknologiayritysten superklusteri

Maria 01 on voittoa tavoittelematon startup- ja kasvuyrityskeskittymä, jonka toiminnan taustalla ovat Helsingin kaupunki, Helsingin Uusyrityskeskus ja Slush-tapahtuman omistava Startup-Säätiö. Kampus aloitti toiminnan alun perin pienimuotoisesti, pilottiprojektina. Pian kuitenkin selvisi, että keskittymä oli tullut jäädäkseen – ja kasvaakseen.

”Heti alusta lähtien kysyntää päästä mukaan osaksi Maria 01 -yhteisöä oli paljon enemmän kuin osasimme odottaa. Alkuperäinen suunnitelma seitsemästätuhannesta neliöstä osoittautui aivan liian maltilliseksi. Kasvu on jatkunut siitä lähtien”, Simola kertoo.

Not a Hospital, lukee kaiken varalta Maria 01:n pääovella Helsingin Kampissa. Kiinteistössä toimi aiemmin Lars Sonckin 1900-luvun alkupuolella suunnittelema Marian sairaala lähes 130:n vuoden ajan. Nyt tämä entinen sairaala-alue ja sen koko 20 000 neliön kiinteistömassa ovat kasvuyrityskampuksen käytössä. Helsingin kaupunginhallitus hyväksyi viime syksynä alueen lisärakentamisen mahdollistavan kaavamuutoksen, jonka myötä Maria 01 saa 50 000 neliötä uutta toimitilaa vaiheittain vuoteen 2026 mennessä. Tavoitteena on, että alue kehittyy ja laajenee Helsingin kaupunkistrategian mukaisesti Pohjois-Euroopan suurimmaksi kasvuyrityskampukseksi, jossa voi toimia yli 650 uutta yritystä ja yli 4 000 uutta jäsentä.

MARIA_01_startup building_Not a Hospital (2)

Yhden pysähdyksen stoppi kansainvälisille sijoittajille

Tällä hetkellä alueella toimii jo yli 180 yritystä, ja yhteisöjäseniä on lähes 1 400. He työskentelevät joko startup-yrityksissä tai Maria 01 -verkostoissa, ja edustavat lähes neljääkymmentä eri kansalaisuutta. Kampukselta löytyy 13 merkittävää kotimaista pääomasijoittajaa, yksityisten enkelisijoittajien yhdistys FiBAN sekä ensimmäisenä ulkomaisena rahastona japanilainen NordicNinja. Lisäksi verkostoon kuuluu tusinan verran muita kansainvälisiä sijoittajia.

”Yli puolet Suomen pääomasijoitusrahasta löytyy kampukselta. Vuonna 2019 Marian yritykset onnistuivat keräämään sijoituksina 172 miljoonaa euroa, ja viime vuonna summa nousi uuteen ennätykseen, yli kahteensataan miljoonaan”, Simola kertoo tyytyväisenä yritysten hyvästä menestyksestä rahoituskierroksilla.

Maria 01 -keskittymä helpottaa myös ulkomailta saapuvien sijoittajien tai kumppaneita hakevien suuryritysten urakkaa. Ne voivat suunnata Helsinki-Vantaan lentokentältä suoraan yhteen osoitteeseen katsomaan, mitkä ovat Suomen kovimmat firmat ja ketkä sijoittavat niihin.

”Kehittyvä Marian kampus tulee tekemään Helsingistä entistäkin houkuttelevamman kaupungin kansainvälisille yrityksille, osaajille ja sijoittajille.”

Kampukselle on asettunut myös startup-yritysten kasvua tukevia merkittäviä ekosysteemiorganisaatiota, kuten osaamiskiihdyttämö The Shortcut, joka houkuttelee osaavaa työvoimaa Suomeen, ja kiinteistö- ja rakennusalan yhteenliittymä KIRAHub, joka vauhdittaa rakennetun ympäristön digitalisaatiota ja kerää alan klusteriosaamista yhteen paikkaan.

Kampuskokonaisuuteen ja Maria 01-yhteisöön kuuluu lisäksi joukko palveluyrityskumppanuuksia sekä kymmenkunta suuryritystä ja strategista kumppania, jotka hakevat uusia liiketoiminta- ja kasvualueita yhteistyössä startup-yritysten kanssa. Kumppaninsa Danske Bankin kanssa Maria 01 on luonut Pohjoismaiden suurimman kasvuyrittäjiä palvelevan työmarkkinapaikan, The Hub.io.

Maria 01_view_central_space_2026

Maria 01 saa 50 000 neliötä uutta toimitilaa vaiheittain vuoteen 2026 mennessä.

Syntyykö seuraava supermenestyjä Suomessa?

Maria 01 ja koko Suomen startup-yhteisö uskovat siihen, että seuraava startup-maailman supermenestyjä, ”GAFAM-yritys” Googlen, Applen, Facebookin, Amazonin ja Microsoftin jalanjäljissä, voisi syntyä Suomessa. Tärkeää on myös se, että Suomi pystyy houkuttelemaan maailman isoimpia teknologiayrityksiä perustamaan toimistojaan tänne.

”Maria 01 -ekosysteemi tarjoaa tähän hyvät edellytykset. Olemme jo hyvin startup-maailman kartalla, ja Suomella on selvästi kokoaan suurempi vaikuttavuus”, Simola sanoo.

Kaikilla kampuksen yrityksillä on kunnianhimoiset tavoitteet skaalata liiketoimintaansa kansainvälisille markkinoille. Maria 01 on pystynyt auttamaan jo useita yrityksiä kasvamaan.

Simola nostaa esiin muutamia lupaavia kampusyrityksiä, joilla on jo kovia näyttöjä. Koneoppimista hyödyntävä kiinteistösijoitusalusta Kodit.io keräsi vastikään 100 miljoonaa euroa lisää pääomarahaa, ja on Suomen mittakaavassa yksi eniten rahoitusta keränneistä startup-yrityksistä. Brella käänsi koronan voitokseen jatkojalostamalla verkostoitumistyökalustaan virtuaalitapahtumakonseptin, jonka myynti lähti kovaan kasvuun. Meru Health kehittää digiklinikastaan maailman tehokkainta menetelmää masennuksen, ahdistusoireiden ja työuupumuksen hoitoon. Se on onnistunut keräämään jo yli 10 miljoonaa euroa kasvurahoitusta. Tekoälyyn pohjautuva sovellus Ultimate.Ai automatisoi asiakaspalveluprosesseja, ja yhtiö sai juuri yli 16 miljoonaa euroa pääomasijoitusrahaa.

Menestystarinana Simola nostaa myös älykkäitä viherseiniä kaupallistavan Naavan, joka on yksi ensimmäisiä Maria 01 -kampusyrityksiä. Yhtiö on pystynyt tähän mennessä tuplaamaan liiketoiminnan kasvun joka vuosi. Sen visiona on tuoda puhdas sisäilma miljardin ihmisen saataville vuoteen 2025 mennessä.

Maria 01_nordic_made_c_aamumehu

Startup-yrityksillä on kokoaan isompi vaikuttavuus

Suomalaiset startupit pärjäävät hyvin eurooppalaisessa vertailussa – myös koronapandemiasta selviämisessä. Nokia Growth Partnersin (NGP) julkaiseman raportin mukaan Helsinki oli viime vuonna kakkosena heti Zürichin jälkeen eniten riskipääomainvestointeja keränneiden kaupunkien joukossa. Helsinkiin kohdistuneet sijoitukset olivat jopa 62 % edellisvuotta korkeammalla tasolla. Helsingin arvo startup- ja sijoittajayhteisössä kasvaa koko ajan.

Maria 01 arvioi ja mittaa startup-yritystensä vaikuttavuutta myös muilla kuin perinteisillä taloudellisilla mittareilla.

Tutkimuksemme mukaan startup-yritysten vaikuttavuus ja lisäarvo yhteiskunnan, terveyden, ympäristön ja tietopääoman näkökulmista on hyvin positiivinen ja merkittävä suhteessa pörssiyrityksiin. Marian yritykset maksavat jo nyt merkittävän määrän veroja ja luovat uusia työpaikkoja suhteessa niiden kokoon, ja niillä on jo lähtökohtaisesti hyvin pieni ympäristön kuormittavuus”, Simola kuvaa.

Maria 01:n visiona onkin olla tulevaisuudessa Euroopan johtava startup-kampus myös kaikella sillä lisäarvolla mitattuna, jota yritykset tuovat yhteiskuntaan. Sitä samaa lisäarvoa Simola peräänkuuluttaa myös IPR-kumppanilta. IPR-kumppani tuo parhaiten lisäarvoa, kun se osaa tarjota ennakoivia asiantuntijapalveluita oikealla hetkellä.

”Startup-ympäristössä mennään tekeminen edellä, ja välillä jotkut asiat vain ’unohtuvat’. IPR-kumppani voi toimia hyvänä muistuttajana ja huolehtia siitä, että tietyissä vaiheissa tulee myös tsekkauspisteitä IPR-asioiden päivittämiselle ja kuntoon laittamiselle.”

Brändiarvo kasvaa kampuksen kasvun myötä

Tällä hetkellä Suomeen syntyy noin 5 000 startupia vuosittain. Maria 01 tekee töitä sen eteen, että Helsingin startup-ekosysteemi voi kilpailla maailman huippukeskusten kanssa ja houkutella osaamista ja pääomasijoituksia Suomeen.

”Tässä houkuttelussa Maria 01 voi toimia majakka-asemana. Kun Suomea katsotaan globaalista näkökulmasta, meillä on oltava yksi vahva startup-keskittymä ja yhtenäinen brändi, jota tavaramerkkioikeudet tukevat.”

Haluatko keskustella brändisi suojauksesta kansainvälisillä markkinoilla?

OTA YHTEYTTÄ

Kristiina Kaislisto
Partner, European Trademark and Design Attorney
kristiina.kaislisto@kolster.com
050 524 2416

 

LUE LISÄÄ

Näin valmistaudut yrityksesi kansainvälistymiseen – ja lasket samalla kustannuksiasi

Nuori yritys & IPR: Suojaa aineeton omaisuutesi heti, niin ei tarvitse katua myöhemmin