Patentit  ⋅   Referenssit

Pitoa ja luistoa! Vauhti Speed kirii suksivoiteiden maailmanmestariksi

27.03.2019
Takaisin

27.3.2019

Perinteikäs suksivoideyhtiö Vauhti Speed on kovassa vedossa. Sen kehittämille pitokarvasuksien puhdistus- ja hoitotuotteille saatiin vastikään suomalaiset patentit. Tuotteet vakuuttivat suksijätti Fischerin, ja patenttikumppani Kolster seuraa ylpeänä hiihtosankarinsa pitoa ja luistoa alan kärkijoukoissa.   

Vauhti Speed Oy on yksi maailman vanhimmista edelleen toiminnassa olevista suksivoidevalmistajista. Yhtiö lähti voiteillaan laduille vuonna 1912, ja viestiä hiihtää jo neljäs yrityssukupolvi. Toimitusjohtaja, kemian tohtori, maajoukkuetasoinen suksihuoltaja sekä nuorten sarjoissa kilpaa hiihtänyt Esa Puukilainen ei ole suostunut perässähiihtäjäksi, vaan on lähtenyt rohkeasti ja sisulla uudistamaan sekä yhtiötä että perinteistä suksivoidealaa.  

Vauhti Speed aloitti vuonna 2015 mittavan tuotekehitysprojektin liittyen uuden sukupolven nestemäisiin suksivoiteisiin ja pitokarvasuksien puhdistus- ja hoitotuotteisiin. Projektin ensimmäisenä tuloksena Puukilainen kehitti Skin Ski Cleaner & Skin Ski Care -tuotesarjan, ja haki kehitystyönsä tuloksille patenttia. Samalla hän jätti keksijän jalanjälkensä hiihto- ja suksivoidealan lyhyeen ja niukkaan patenttihistoriaan.

”Tämä Vauhti Speedin historian ensimmäinen patentoitu tuotesarja siivitti yhtiön kasvu-uralle ja on tulevaisuuden ja kasvun kannalta erittäin merkittävä”, Esa Puukilainen kuvaa saavutusta.

”Ilman Kolsterin ja kokeneiden patenttiasiamiesten ammattiosaamista tästä hommasta ei olisi tullut mitään. On ollut hiukan yllättävääkin huomata, miten aikaa vievä ja vaativa prosessi patentointi on. Vaikka olen kemian tohtori ja tunnen erittäin hyvin niin suksivoiteet, materiaalit kuin oman keksintönikin, en olisi osannut pukea keksintöäni patenttikielelle”, Esa Puukilainen kertoo.  

Tj Esa Puukilainen - Vauhti Speed Oy

”Keksintö ratkaisi ongelman”

Pitokarvasukset eli skinisukset tulivat ryminällä markkinoille kolme neljä vuotta sitten. Samalla ne mullistivat perinteisen maastohiihdon. Jo noin 80 prosenttia kaikista Suomessa ja Skandinaviassa myydyistä harrastehiihtäjien ja aktiiviharrastajien perinteisen maastohiihdon suksista on pitokarvasuksia.

Suksien pito ja luisto edellyttävät, että pohjan pitokarvakaistale on puhdas. Aluksi suksivalmistajat suosittelivat pitokarva-alueen puhdistamista ladulta tarttuvista epäpuhtauksista perinteisillä hiilivetypohjaisilla puhdistusaineilla. Ne eivät kuitenkaan toimineet: hiilivetyliuotin irrotti karvakaistaleen kiinnitysliiman, ja pitokarva alkoi irrota suksen rungosta. Suksien huoltoon tarvittiin toimivampia tuotteita nopeasti.

”Näin tässä sauman ja lähdin kehittämään uudenlaista hiilivedytöntä puhdistustuotetta. Suksivalmistajien halu saada markkinoille hyvin toimiva puhdistus- ja hoitotuotesarja oli yhtä suuri kuin meilläkin”, Esa Puukilainen kuvaa suksimarkkinoiden murroksen synnyttämää äkillistä tarvetta.  

”Tuotekehitystyö eteni nopeasti. Siinä auttoi toisaalta kemistin koulutukseni ja vahva teoreettinen tausta materiaaleista ja suksivoiteista. Toisaalta asiaa edisti kokeellinen osaamiseni, jota olen saanut kilpahiihtokokemukseni kautta ja toimiessani pitkään maajoukkueen suksihuoltoryhmässä.”

Vauhti Skin Ski Cleaner

”Testasin koostumukset ja patenttitoimistot”

Puukilaisen mukaan kehitystyö poikkesi perinteisten suksivoiteiden tuotekehityksestä, joka vaatii hyvinkin mittavaa käytännön testausta lumella.

Hän selvitti ensin puhtaasti kirjallisena tutkimustyönä, mitä liima-aineita pitokarvasuksissa käytetään, mitä niille tapahtuu hiilivetyliuottimien vaikutuksesta ja millaisia liuottimia liima kestää. Sen jälkeen hän tilasi valitsemiaan liuottimia ja tehoaineita, teki seoksia ja testasi niitä suksien voitelutilassa likaamalla ja puhdistamalla suksia, kunnes löysi parhaiten toimivan seoksen.   

”Tehoaineet, jotka parantavat suksien puhdistus- ja hoito-ominaisuuksia eli parantavat liukkautta ja estävät suksien likaantumista, ovat ratkaisevia tässä keksinnössä. Vauhti Speedille on todella iso merkitys sillä, että olemme nyt saaneet suojattua mielestämme sen kaikkein parhaiten toimivan koostumuksen pitokarvasuksien huollossa kilpailijoitamme vastaan.”

Puukilainen kertoo, että patenttikumppanin valinta tapahtui vähän vastaavalla metodilla. Hän selvitti aluksi palvelutarjontaa tietokoneen äärellä ja kartoitti kumppaneita, joilta löytyy kemian alan osaamista. Sen jälkeen hän sopi tapaamiset kolmen toimiston kanssa.

”Keskusteluiden pohjalta Kolsterin toiminnasta jäi paras kuva, ja ensi tapaaminen kemian alan patenttiasiantuntijoiden kanssa vakuutti. Siitä yhteistyömme lähti liikkeelle vuonna 2015. Patenttiprosessin aikana olen saanut Kolsterilta hyvää ja asiantuntevaa palvelua.”

”Maailman johtava suksivalmistaja Fischer kumppaniksi”

Maailman suurin suksivalmistaja Fischer vakuuttui Vauhti Speedin hyvin toimivista tuotteista pian sen jälkeen, kun tuotteet lanseerattiin markkinoille vuoden 2016 alussa, ja alkoi suositella niitä omille suksilleen.  

”Olemme saaneet erittäin positiivista palautetta tuotteistamme erityisesti Fischeriltä mutta myös muilta suksivalmistajilta. Kaikki valmistajat ovat viime vuosien aikana jo todenneet sen, että pitokarvasukset vaativat omat puhdistuksen ja hoidon erikoistuotteensa. Olemme saaneet joka suunnalta hyvää palautetta tuotteidemme toimivuudesta”, Esa Puukilainen kertoo tyytyväisenä siitä, että yhtiöllä on tarjota uuteen suksiteknologiaan sopiva tuote.

Vireillä olevilla patenttihakemuksilla oli oma merkityksensä siinä, että itävaltalainen suksijätti Fischer halusi Vauhti Speedin alihankinta- ja tuotekehityskumppanikseen jo pari vuotta sitten. Vuoden 2018 lopulla yhteistyö laajeni entisestään, kun Vauhti Speed ja Fischer Sports GmbH solmivat merkittävän jakelusopimuksen.

Fischer on nyt jakelukumppani Vauhti Speedin oman tuotemerkin alla myytäville tuotteille myös kilpahiihdossa käytettäville nestemäisille suksivoiteille ja tarvikkeille talviurheilun avainmarkkinoilla Itävallassa, Saksassa, Sveitsissä, Ranskassa ja Venäjällä. Yhteistyö laajenee ja syvenee myös tuotekehityksen ja materiaalitutkimuksen alueilla.

”Fischer on meille loistava kumppani Keski-Euroopan ja Venäjän markkinoilla, missä tuotteitamme ei ole aiemmin ollut laajasti myynnissä. Yhteistyö avaa meille uusia mahdollisuuksia saada muidenkin lumilajien, kuten alppihiihdon, erikoistuotteitamme isoille markkinoille”, Puukilainen visioi.

Yhtiö aikookin tuplata liikevaihtonsa kolmen vuoden kuluessa noin kahdeksaan miljoonaan euroon.  

”Kisaamme suksivoidealan markkinajohtajuudesta”

Puukilaisen mukaan Vauhti Speed on Suomen johtava suksivoiteiden valmistaja. Sitä pidetään myös nestemäisten suksivoiteiden suunnannäyttäjänä maailmassa. Tuotteet ovat olleet johtavien maajoukkueiden käytössä maailmancupeissa ja arvokilpailuissa jo vuosikymmenien ajan. Tuotteita testataan säännöllisesti tallipäälliköiden, voitelijoiden ja kilpahiihtäjien kanssa sekä Suomessa että ulkomailla.

”Kolmen hengen tiimimme oli juuri mukana myös Seefeldin MM-kisoissa omilla tuotteillamme. Jaoimme tietoa tuotteistamme ja annoimme suosituksia joukkueille”, Puukilainen kertoo.

Suomalaisten patenttien jatkoksi Vauhti Speedin tavoitteena on napata patenttisalkkuunsa myös maakohtaiset patentit tärkeimmillä markkinoilla EU-alueella, Venäjällä, Kanadassa ja Yhdysvalloissa. Kolsterin eurooppapatenttiasiamies Minna Seppänen kemian patenttitiimistä vie osaltaan Vauhti Speedin patenttien kansainvälistä laajentamista eteenpäin.

Myös yhtiön tuotantolaitos Joensuussa on automatisoitu ja viritetty vahvaan kasvuun: linjasto pystyy tuottamaan valmiin suksivoiteen kahden sekunnin välein, 12 000 voidepulloa vuorokaudessa. Globaalien suksivoide- ja voitelutarvikemarkkinoiden arvo on arviolta 150–170 miljoonaa euroa.  

”Tästä markkinasta meillä on tavoitteena ottaa oma siivumme. Haluamme olla tulevaisuudessa globaali markkinajohtaja voiteluteknologiassa, ja kirimme kohti maailman kärkeä on hyvässä vauhdissa. Uudet patentoidut tuotteemme ovat tässä kisassa merkittäviä vauhdittajia.”   

Etsitkö kemian alan patenttiosaajaa?

Ota yhteyttä

Eurooppapatenttiasiamies Minna Seppänen

Minna Seppänen
minna.seppanen@kolster.fi
050 3410516