Uutiset

IPR-asiat esillä oikeusministeri Häkkäsen tapaamisissa Kiinassa

Suomalaisten yritysten IPR-haasteet olivat vahvasti agendalla oikeusministeri Antti Häkkäsen tapaamisissa Pekingissä suomalaisten yritysten edustajien ja Kiinan oikeusviranomaisten kanssa.

02.02.2018

Kolster Helosuo Hakkanen

Suomalaisten yritysten IPR-haasteet olivat vahvasti agendalla oikeusministeri Antti Häkkäsen tapaamisissa Pekingissä suomalaisten yritysten edustajien ja Kiinan oikeusviranomaisten kanssa. Tarkemmin asiaan perehdyttiin 2.2.2018 ministeri Häkkäsen johdolla ja Kolsterin tekemän katsauksen pohjalta. 

Lainsäädäntö kunnossa mutta soveltamisessa haasteita 

Kiinan IPR-lainsäädäntö on kehittynyt nopeasti kansainväliselle tasolle. Lakien soveltamisessa on edelleen kuitenkin merkittäviä haasteita ja käytännön ongelmat liittyvätkin yleensä niihin.

”Yritysten lähtiessä Kiinaan on perusasioiden oltava kunnossa. Näitä ovat mm. oman nimen ja tuotemerkkien suojaaminen”, toteaa Kolsterin toimitusjohtaja Timo Helosuo.

Hänen mukaansa systemaattinen vilpillisessä mielessä tehty yritysten nimien ja tuotemerkkien rekisteröiminen on yleistä. Tässä hyödynnetään mm. messuilla kerättyä tietoa yrityksistä ja tuotteista. 

Lainsäädännön soveltamisen kannalta haasteellisia ovat riitatilanteissa lopputulosten ennakoimattomuus, pitkät käsittelyajat sekä kansainvälisesti katsottuna alhaiset korvaustasot. Oikeuskäsittelyssä Kiinan ulkopuolista merkin käyttöä ei välttämättä tunnusteta. Tämä vaikeuttaa oikeuskäsittelyjä oman tuotemerkin palauttamisessa oikealle omistajalle. 

Kopiotuotteiden valmistus ja myynti ovat edelleen jatkuva ongelma. Internetin kiinalaisilla markkinapaikoilla tapahtuva väärennösten myynti voi taloudellisten menetysten lisäksi aiheuttaa vahinkoa yritysten brändille, kun laadultaan heikot kopiot päätyvät kuluttajien käsiin. Työkalut ja käytännöt näiden estämiseksi ovat onneksi kehittyneet. 

Valtiollisella tasolla Suomella on hyvä keskusteluyhteys Kiinan viranomaisten kanssa. Ministeri Häkkänen näki hyvän mahdollisuuden Suomelle vauhdittaa IPR:iin liittyvien ongelmien ratkaisemista. Tätä voidaan tehdä hyödyntäen olemassa olevia kanavia ja suomalaista IPR- sekä lainsäädäntötyön osaamista.

 

Flag-map_of_the_People's_Republic_of_China_svg

Lisätietoja:

Head of Asian Market Jani Kaulo, +358 40 6375442, jani.kaulo@kolster.fi

CEO Timo Helosuo, +358 40 5761659, timo.helosuo@kolster.fi

Kolster China Desk™