12.9.2018

Jani Kaulo pyörittää työkseen Suomen ainoaa IPR-alan China Deskiä Kolsterilla. Se avaa ovia Kiinaan niin, että suomalaiset yritykset pystyvät hyödyntämään aineetonta omaisuuttaan siellä tehokkaasti.

Matka sytytti innostuksen

Kiina-kärpänen puri minua Pekingiin suuntautuneella lomamatkalla vuonna 1999. Opiskelin tuolloin ensimmäistä vuotta yliopistossa. Kiinan kulttuuri, historia ja kieli tekivät niin suuren vaikutuksen, että valitsin juristiopintojeni sivuaineeksi kiinan kielen ja poliittisen historian Turun yliopistossa. Lisäksi opiskelin Fudanin ja Shanghain yliopistoissa Shanghaissa sekä Tukholman yliopistossa, jotka tarjosivat paremmat mahdollisuudet kiinan kielen opiskeluun.

Kiinnostuin erityisesti Kiinan nopeasta kehityksestä ja dynaamisuudesta. Myös kulttuuri kaikkineen kiehtoi, niin maan historia ja poliittinen kehitys kuin ruokakin.

Valmistumiseni jälkeen ensimmäiset työpaikkani olivat asianajotoimistoja, joissa sain tilaisuuden hakeutua immateriaali- eli IPR-puolelle ja erikoistuin tuoteväärennöstapauksiin. Aasia oli painunut mieleeni ja suunnittelin lähteväni sinne vielä pidemmäksi aikaa. Viisi vuotta valmistumiseni jälkeen vuonna 2010 aloitinkin Vietnamissa englanninkielisen MBA-ohjelman. Samaan aikaan käynnistin omaa yritystoimintaa ja autoin suomalaisyrityksiä Vietnamin markkinoilla: konsultoin Vietnamin markkinamahdollisuuksista, autoin yhteistyökumppaneiden etsinnässä sekä juridisissa ja kulttuurisissa asioissa.

Vietnamissa työskentelin kolme hienoa vuotta. Muutin kuitenkin perhesyistä takaisin Suomeen vuoden 2012 lopussa, ja aloitin työt Kolsterilla tavaramerkkiasiamiehenä.

Kolster China Deskissä tunnetaan Kiina

Yli puolet työajastani kuluu Kiinaan liittyvissä IPR-jutuissa tai kiinalaisten yritysten Eurooppaan suuntautuvissa IPR-asioissa. Lisäksi hoidan EU-alueen tavaramerkkiasioita. Kolster on antanut minulle hienon mahdollisuuden tehdä sekä tavaramerkkijuristin työtä että laajentaa yrityksemme toimintaa Kiinan markkinoille. Pian Kolsterille tuloni jälkeen, loppuvuodesta 2013, perustimme Kolster China Deskin, jonka tiimissä on lisäkseni kiinalainen IPR-spesialisti, patenttiasiamiehiä eri teknologia-alueilta ja toinen lakimies.

Kolster China Desk tuntee kiinalaiset käytännöt ja lait sekä toimii kiinan kielellä. Autamme startupeja, pk-yrityksiä ja suuryrityksiä hyödyntämään ja suojaamaan immateriaalioikeuksiaan Kiinassa.
Kiinan tavaramerkkiyhdistys CTA kutsui Kolsterin täysivaltaiseksi ja ainoaksi ulkomaiseksi jäsenekseen vuonna 2017. Jäsenyys helpottaa verkoston rakentamista Kiinassa. Voimme esimerkiksi ottaa suoraan yhteyttä korkean tason tavaramerkkiviranomaisiin ratkaistaksemme asiakkaidemme haastavimpia tapauksia Kiinassa.

Kiinassa on potentiaalia, koska maa on jo noussut talouden suurvallaksi ja kiinalaiset yritykset laajentavat nyt toimintaansa ulkomaille. Uskon, että Kiina nousee vielä maailman suurimmaksi talousmahdiksi.

Kiinan-kaupassa pätevät omat säännöt

Kiinalaisten kanssa työskentelyssä on valtavaa potentiaalia mutta myös haasteensa. Siellä yritykset ja ihmiset toimivat hyvin eri tavalla kuin Euroopassa. Yhteistyö ei onnistu niin, että me sopeutamme kiinalaiset meidän toimintaamme, vaan meidän täytyy pystyä sopeutumaan heidän tapaansa toimia.
Yksi suuri ero on, että kiinalaiset ostavat palveluita ystäviltään; ihmisiltä, jotka he tuntevat.

Bisneksessäkin suhde syntyy ihmisten välille, ei yhtiöiden. Sinne suuntaavassa yrityksessä täytyykin olla henkilö, joka ottaa tehtäväkseen henkilökohtaisiin suhteisiin perustuvan verkoston luomisen. Ja se vie aikaa.

Kun kommunikoin kiinalaisten kanssa, yritän aina nähdä heidän sanojensa taakse. Mitä oikeasti halutaan kertoa ja mihin pyritään? Viesti ei välttämättä käy heti ilmi, sillä kommunikointi ei ole yhtä suoraa kuin eurooppalaisten tai amerikkalaisten kanssa. Kiinalaiset ajattelevat ja toimivat liike-elämässä strategisesti ja ovat erinomaisia neuvottelijoita. Jos et esimerkiksi osaa tinkiä, et osaa neuvotella etkä ole taitava bisnesihminen.

Linkkinä asiakkaan ja asiamiehen välissä

Hoidan työssäni pääasiassa tavaramerkkeihin liittyviä toimeksiantoja ja vastaan Kolster China Deskin kehittämisestä ja sen tavaramerkkipraktiikasta. Käyn Kiinassa monta kertaa vuodessa tapaamassa paikallisia yhteistyöyrityksiä ja asiakkaita, vierailemassa alan konferensseissa sekä luennoimassa. Konferensseissa luon uusia kontakteja ja hoidan suhteita.

Osaan jonkin verran kiinaa, mutta keskustelut käyn englanniksi. Matkoilla on mukana myös kiinalainen IPR-spesialistimme. Toimin linkkinä suomalaisen asiakkaamme ja kiinalaisen asiamiehen välissä. Tapaamisten välillä kommunikoimme pääosin sähköpostitse muun muassa aikaeron takia. Kun ymmärrän molempia osapuolia, osaan antaa parhaat neuvot asiakkaalle. 

Tärkein viestini on, että yrityksen IPR-rekisteröinnit on hyvä hoitaa kuntoon ajoissa. Kun esimerkiksi suomalainen yritys haluaa laajentaa liiketoimintaansa Kiinaan, prosessi on suoraviivainen ja yhdellä hakemuksella pääsee pitkälle. Esimerkiksi tavaramerkkirekisteröinnin saaminen voi silti kestää monta vuotta, sillä viranomaisten käsittelyajat ovat Kiinassa pitkiä. Tämä ei kuitenkaan riitä, vaan ennen suojaustoimenpiteitä yrityksessä pitäisi olla vähintään mietittynä mitä IPR:iä suojataan, ja miksi ja miten niitä hyödynnetään ja puolustetaan tarvittaessa.

IP-oikeudet ovat investointi

Monella suomalaisella on vanhentunut käsitys Kiinan IPR-tilanteesta. Se kuvitelma elää vahvana, että yritysten on turha suojata mitään, koska rekisteröintien perusteella ei kuitenkaan voi puuttua mihinkään. Kiinan IPR-lainsäädäntö on hyvällä mallilla, ja maassa on IPR-asioiden käsittelyyn erikoistuneita tuomioistuimia. Käytäntö ja lain tulkinta myös paranevat koko ajan. Ongelmia aiheutuu lähinnä paikallistasolla pienemmissä kaupungeissa, joissa protektionismi korostuu.

Vastaan myös Suomen suurimmasta ja kokeneimmasta tuoteväärennösten vastaisesta praktiikasta. Asiakkaitamme ovat yli 220 globaalia brändinhaltijaa ympäri maailman ja edustamme heitä tuoteväärennösasioissa. Meillä on eniten kokemusta tilanteissa, joissa väärennettyjä tuotteita löytyy vaikka internetistä tai jää kiinni tullissa.

Monella suomalaisella yrityksellä on vielä paljon parannettavaa IPR-asioissa. Harvalla yrityksellä on liiketoimintastrategiaa tukevaa IPR-strategiaa, joka auttaa näkemään immateriaalioikeuksien suojaamisen investointina liiketoimintaan kulunäkökulman sijaan.

Ota yhteyttä

Jani Kaulo
jani.kaulo@kolster.fi 
040 637 5442


Näin Kolster China Desk palvelee

 

By Kolster

UUSIMMAT

KIINNOSTUITKO?

Jätä yhteystietosi, niin otamme yhteyttä.

TILAA UUTISKIRJEEMME

Tilaa uutiskirje sähköpostiisi. Saat uusinta tietoa IPR-alalta.