Skip to content

Haluatko kasvattaa yrityksesi arvoa tai houkutella sijoittajia? Uusi EU-rahoitus antaa siihen mojovan alen

01.09.2021

Euroopan komission ja Euroopan unionin teollisoikeuksien virasto EUIPOn lanseeraama vuoden 2021 alusta tullut uusi rahoituspalvelu auttaa pk-yrityksiä hyödyntämään aineetonta omaisuuttaan liiketoiminnassa. Yrityksen maksettavaksi jää vain neljäsosa palvelun hinnasta. Kolsterin partneri ja IP-lakimies Sanna Häikiö kertoo, mistä rahoituksessa on kyse ja miksi sitä kannattaa hakea.

EU-jäsenvaltioissa rekisteröidyt pk-yritykset saavat nyt 75 prosentin alennuksen ammattilaisen tekemästä IPR-kartoituksesta. Euroopan komission ja Euroopan unionin teollisoikeuksien viraston EUIPOn uusi IP Scan-palvelu on osa 20 miljoonan tukipottia, joka auttaa pk-yrityksiä IPR-asioissa korona-aikana.

”IP Scan -palvelussa asiantuntija katsastaa yrityksen aineettomien oikeuksien tilanteen: mitä IP-omaisuutta yrityksellä on, miten sitä kannattaa suojata ja kuinka siitä voi saada lisäarvoa. Samalla asiakas saa perustietoa aineettomista oikeuksista ja siitä, kuinka ne hyödyttävät oman yrityksen liiketoimintaa”, Kolsterin partneri ja IP-lakimies Sanna Häikiö kertoo.

Yritys maksaa 1 500 euron palvelusta lopulta vain 375 euron omavastuuosuuden, rahoitus kattaa loput. Vuoden 2021 viimeinen mahdollisuus rahoituksen hakemiseen on syyskuussa.

”Aineettoman omaisuuden rooli liiketoiminnassa on merkittävä. Etenkin kun on tehty valtavasti töitä brändin kasvattamiseksi ja sen tunnettuuden eteen, brändiä suojaavien tavaramerkkien on oltava yrityksen omissa hyppysissä. Muuten on mahdollista, että joku toinen voi rekisteröidä merkit tai muutoin haitata niiden käyttöä liiketoiminnassa. Siksi joka yrityksen tulisi tuntea IPR-omaisuutensa ja sen mahdollisuudet.”

Kolme hyvää syytä hakea IP Scan -palvelua

1. IP Scan -palvelu on matalan kynnyksen kuntokartoitus ja esianalyysipalvelu yritykselle.

Palvelu on oiva apupaketti, jos haluaa kartuttaa vähäistä IPR-tietämystä, selvittää mitä aineettomat oikeudet tarkoittavat omalle yritykselle ja nostaa yrityksen arvoa aineetonta omaisuutta hyödyntämällä.

2. IPR-tieto kasvattaa liiketoiminnan ja yrityksen arvoa.

Epäiletkö, että yritykselläsi on aineetonta omaisuutta, joka kannattaisi suojata? Nyt sen voi selvittää. Moni ei esimerkiksi tiedä, kehitetäänkö yrityksessä tekijäinoikeuden alaista materiaalia tai miten keksintöjen oikeudet siirtyvät työntekijältä työnantajalle.

3. IPR on kultaa sijoittajille ja yritysostajille.

On tärkeää varmistaa, että yrityksen aineeton omaisuus on yrityksen hallinnassa, että oikeudet työntekijöiden tai muiden avainhenkilöiden kehittämiin aineettomiin oikeuksiin on asianmukaisesti siirretty yrityksen nimiin, ja että keskeisimmät aineettomat omaisuuserät on suojattu tai rekisteröity tarkoituksenmukaisesti. Jos perusasiat ovat levällään, kaikkoavat myös sijoittajat ja ostajat.

Kuka voi hakea rahoitusta?

Rahoitusta voi hakea EU-maassa rekisteröity pk-yritys, jolla on alle 250 työntekijää ja jonka liikevaihto on maksimissaan 50 miljoonaa euroa. Kaikki vaaditut kriteerit kerrotaan EUIPOn tarkistuslistalla.

Miten rahoitusta haetaan?

Ensimmäinen askel on hakea rahoituskelpoisuutta esitietolomakkeella EUIPOn verkkosivuilla. Hakuaika on 1.– 30.9.2021. Kun EUIPO hyväksyy lomakkeen, yritys voi tilata IP Scan -palvelun Patentti- ja rekisterihallituksen (PRH) auktorisoimalta asiantuntijalta, kuten Kolsterilta. Lista kaikista asiantuntijoista on nähtävillä PRH:n sivuilla. Palvelu maksetaan laskulla, ja hyvitys tulee hakea esihyväksyntää vastaan EUIPOlta. 

Mitä IP Scan -palvelu sisältää?

IP Scan -palvelussa asiantuntija käy yrityksen kanssa läpi sen liiketoimintasuunnitelmaa ja aineettomien oikeuksien roolia liiketoiminnan kehittämisen kannalta. Samoin arvioidaan, millaisia suojausmahdollisuuksia yrityksellä on sekä mitä sen kannattaa ylipäätään huomioida yrityksensä IPR:n hallinnoinnin ja kehittämisen osalta. Noin 1–1,5 päivää kestävästä kartoituksesta laaditaan kirjallinen raportti, joka menee PRH:n hyväksyttäväksi.

Mitä muuta tulee huomioida?

Kolster ei voi hakea rahoitusta asiakkaan puolesta. IP Scan -rahoituksella ei voi kattaa tavaramerkki- tai mallisuojahakemusten peruskustannuksia. Sitä varten on toinen avustus, johon voi tutustua EUIPOn sivuilla. IP Scan -palvelussa ei myöskään laadita yritykselle IPR-strategiaa.

Jos rahoitus ja IP Scan -palvelu kiinnostaa, ota yhteyttä Sanna Häikiöön.

OTA YHTEYTTÄ