Skip to content

Mistä tunnistat ideaalin IPR-kumppanin? Kiinnitä huomiota 4 seikkaan

21.01.2022

Immateriaalioikeudet, kuten patentti, mallisuoja ja tavaramerkki, ovat yrityksen tärkeintä pääomaa. Niitä vaalimaan ja puolustamaan kannattaa valita toimija, joka näkee yrityksen tarpeet kokonaisuutena ja osaa tarjota liiketoimintaa edistäviä ratkaisuja. Eurooppapatenttiasiamiehemme Ossi Huhtanen kertoo, mistä ihanteellisen IPR-kumppanin tunnistaa.

1. Palveluvalikoimaan on panostettu

Hyvä IPR-kumppani tarjoaa kokonaisvaltaisen palveluvalikoiman. On hyvä, että kumppanin riveistä löytyy osaamista erilaisiin tarpeisiin – kevyemmistä hallinnollisista palveluista aina senior-tason syväosaamista edellyttäviin vaativiin toimeksiantoihin, kuten patenttiprosesseihin.

Kumppanuus on sitä hedelmällisempää ja kustannustehokkaampaa, mitä monipuolisemmin palveluntarjoaja pystyy hoitamaan erilaiset suojaukset, toiminnanvapausselvitykset, lisenssisopimukset, IPR-strategian ja muut tarpeet sekä Suomessa että ulkomailla.

”Laaja-alaisesta osaamisesta syntyy synergiaetua. Kokeneinkin IPR-asiantuntija hyötyy voidessaan vaihtaa ajatuksia ja näkemyksiä kollegojensa kanssa. Esimerkiksi eri tekniikan alojen erikoisasiantuntijoiden tietämyksestä on korvaamatonta apua IPR-työssä”, kertoo Kolsterin eurooppapatenttiasiamies Ossi Huhtanen.

2. IPR-työ lähtee liiketoiminnan tarpeista

Parhaimmillaan IPR-kumppani on strateginen partneri, jonka avulla yritys voi luoda kilpailuetua ja tavoitella kasvua. Siksi IP-oikeuksiin panostamista tulisi ajatella kannattavana investointina, ei pakollisena kulueränä.

”IPR-työssä kaikki lähtee liiketoimintasuunnitelmasta. On tärkeää selvittää, mitä yritys tavoittelee IPR:llä. Asiantuntijan tulisi myös hallita yrityksen toimiala ja siihen liittyvä erikoissanasto. Toimialan hallinta korostuu etenkin niin sanotuilla aggressiivisilla toimialoilla, joilla haetaan maailmanlaajuista markkina-asemaa ja IPR-kumppanin on kyettävä puolustamaan yrityksen oikeuksia kansainvälisten kilpailijoiden mitätöintivaatimuksia vastaan”, Huhtanen sanoo.

3. Verkosto ulottuu ulkomaille

Kansainvälisille markkinoille pyrkivän yrityksen kannattaa kiinnittää huomiota IPR-kumppanin verkostoon maailmalla. Monilla suurilla markkina-alueilla, kuten Kiinassa, Japanissa ja Yhdysvalloissa, on tunnettava aineettoman omaisuuden turvaamisen paikalliset erityispiirteet. Tässä auttaa Kolsterin laaja ja luotettava kansainvälinen kumppaniverkosto. Sen uniikki piirre on, että Kolster kantaa vastuun kumppaneidensa toiminnasta ja varmistaa, nämä vastaavat tiettyä tasoa.

”Kohdemaassa palvelun laadun viimeistelee aina paikallinen asiamies, jonka tunnemme henkilökohtaisesti ja jonka asiantuntemukseen ja etiikkaan voimme luottaa.”

4. On askeleen aikaansa edellä

Hyvä IPR-kumppani luotaa tulevaa sekä hahmottaa siinä piilevät uhat ja mahdollisuudet.

”Kriisin, kuten pandemian, jälkeisenä aikana markkinaosuuksia jaetaan usein uudestaan. Silloin hyvin hoidettu IPR-salkku on yrityksen oman tontin turva ja mahdollisuus laajentaa toiminta-aluetta”, Huhtanen tiivistää.

IPR-lainsäädäntö ja käytännöt muuttuvat jatkuvasti. Viime aikoina asiakkailta on tullut kysymyksiä muun muassa tulevasta eurooppalaisesta yhtenäispatentista. Sen myötä riita-asiat saatetaan jatkossa ratkaista kansallisten tuomioistuinten sijaan yhdistetyssä patenttituomioistuimessa.

Asiakkaiden mieltä askarruttaviin, tulevaisuutta koskeviin kysymyksiin vastaamisessa auttaa Kolsterin laaja, moniammatillinen asiantuntemus. Eikä Kolsterin pitkästä, kunniakkaasta historiastakaan ole haittaa – se antaa perspektiiviä.

Onko IPR-kumppanin valinta yrityksellesi ajankohtaista? Ota yhteyttä asiantuntijoihimme tai varaa maksuton konsultaatio!

Ossi Huhtanen

Partner, European Patent Attorney

ossi.huhtanen@kolster.com

050 524 2418