Tavaramerkit  ⋅   Patentit  ⋅   Mallioikeudet  ⋅   IPR-tietoa

Mitä tavaramerkeille, mallioikeuksille ja patenteille tapahtuu brexitissä?

24.05.2019
Takaisin

24.5.2019

Näillä vinkeillä pysyt brexit-kartalla IPR-asioissa, onpa kyseessä patentti, tavaramerkki tai mallisuoja.

Britit äänestivät EU-erosta kesäkuussa 2016. Äänestyksestä käynnistyi sekava ajanjakso, jossa vain epävarmuus on ollut varmaa. Britannian hallitus ja parlamentti eivät ole päässeet sopuun, miten brexit toteutetaan.

”Parlamentin äänestystä on ollut mielenkiintoista seurata. Vaikuttaa siltä, että kaikkeen voi sanoa ei. Meille ei käy tuo sopimus; ei, me emme voi erota ilman sopimusta; ei, me emme halua uutta kansanäänestystä; ei, me emme halua tätä, emmekä tätä,” Kolsterin eurooppapatenttiasiamies Marjut Honkasalo sanoo.

Britannian ei-linjaa on seurattu EU:n muissa jäsenmaissa väsyneenä ja varautuneena.

Tämän hetken tiedon mukaan lokakuun viimeinen päivä on takaraja Britannian EU-erosopimuksen hyväksymiselle. Takarajat ja päivämäärät voivat vielä muuttua, mutta on tärkeää huomioida jo nyt brexitin mahdolliset vaikutukset IPR-oikeuksiin (Intellectual Property Rights).

Tavaramerkit, mallioikeudet ja brexit – näin varaudut

Kolsterin IPR-lakimies Maria Ojalan huomioilla otat sekavan brexit-sopan haltuun. Suorimmat vaikutukset brexit tuo EU-tavaramerkkien ja yhteisömallien hakemiseen ja voimassaoloon.

IPR-lakimies Maria Ojala, Kolster

Rekisteröidyt EU-tavaramerkit ja -mallit
 1. On hyvin todennäköistä, että jo myönnettyjä oikeuksia ei menetetä. Toteutuessaan brexit ei siis edellytä oikeudenhaltijoilta toimenpiteitä jo rekisteröityjen merkkien ja mallien osalta. Tällöin oikeudenhaltijoille ei aiheudu myöskään kustannuksia.
 2. Ison-Britannian kansallinen IPR-virasto UK Intellectual Property Office (UKIPO) muuntaa rekisteröinnit kansallisiksi rekisteröinneiksi. Rekisteröintien etuoikeus- tai hakemuspäivät säilyvät ennallaan. Tällä on merkitystä erityisesti kiistatilanteissa, kun selvitetään, kenellä on aiempi oikeus esimerkiksi tavaramerkkiin.
 3. Todennäköisesti myös tavaramerkkien rekisterinumerot säilyvät ennallaan. Numeroon voi kuitenkin tulla uusi etuliite.
Vireillä olevat EU-tavaramerkkihakemukset
 1. Mahdollisena eropäivänä vireillä olevat EU-tavaramerkki- ja yhteisömallihakemukset eivät ole enää voimassa Isossa-Britanniassa. Hakijalla on yhdeksän kuukautta aikaa laatia EU-rekisteröintiä vastaava hakemus UKIPO:lle. Näin EU-hakemuksen hakemuspäivän prioriteetti ulottuu myös Britannian hakemukseen.
 2. Hakija joutuu maksamaan erillisen hakemusmaksun UKIPO:lle. UKIPO käy läpi hakemuksen kansallisen menettelyn ja lainsäädännön mukaisesti.
 3. Alkuperäisen EU-tavaramerkki- tai yhteisömallihakemuksen hakemus- ja etuoikeuspäivät pysyvät voimassa myös brexitin jälkeen.
Uudet EU-tavaramerkkihakemukset
 1. Erityisesti uusissa kiireellisissä hakemuksissa kannattaa harkita jo nyt erillistä kansallista hakemusta Isoon-Britanniaan. On myös mahdollista laajentaa kansainvälistä tavaramerkkirekisteröintiä koskemaan Isoa-Britanniaa jo tässä vaiheessa.
 2. Tietyissä tapauksissa vireillä olevat väite- ja kumoamisprosessit kannattaa pyrkiä ratkaisemaan ennen brexitiä.

Patentit ja brexit – mikä muuttuu, mikä ei?

Brexit ei vaikuta patentteihin yhtenäispatenttia lukuun ottamatta, tiivistää Kolsterin eurooppapatenttiasiamies Marjut Honkasalo. Seuraavassa patentit ja brexit pähkinänkuoressa.

Eurooppapatenttiasiamies Marjut Honkasalo, Kolster

 1. Yritysten hakemusprosessit eivät muutu. Uusia hakemuksia voi tehdä, ja käsittelyssä olevia patenttihakemuksia arvioidaan samoin perustein kuin tähänkin asti.
 2. Euroopan patenttivirasto (EPO) ei ole EU:n alainen organisaatio eli nykykäytännöt eivät muutu brexitin myötä. Patentin hakuprosessi ja väitekäsittely säilyvät nykyisellään.
 3. EU-alueelle on suunniteltu ja valmisteltu yhtenäispatenttia ja yhdistettyä patenttituomioistuinta. Yhtenäispatentti tulee voimaan vain EU-jäsenvaltioissa, joten on todennäköistä, ettei Iso-Britannia voi olla siinä mukana brexitin jälkeen. Yrityksille tämä tarkoittaa sitä, että Britteihin on haettava suojaa perinteisellä maakohtaisella eurooppapatenttivalidioinnilla. Yhtenäispatentin voimaantulon aikataulu on epävarma.

Brexitillä vaikutuksia myös oikeuksien sammumiseen

Britannian EU-ero vaikuttaa myös tavaramerkkien ja muiden IP-oikeuksien sammumiseen eli lakkaamiseen.

”Kun tuotteet, joissa on rekisteröity tavaramerkki tai ne on muutoin suojattu IP-oikeudella, ovat myynnissä missä tahansa Euroopan talousalueella oikeudenhaltijan suostumuksella, oikeudenhaltija ei voi estää näiden tuotteiden jälleenmyyntiä samalla alueella”, Maria Ojala tiivistää.

Tämä liittyy etenkin rinnakkaistuontiin: tällöin aitoja tuotteita tuodaan maahan ilman oikeudenhaltijan lupaa Euroopan talousalueen sisällä.

”Sopimukseton brexit voi tarkoittaa sitä, että oikeuksien sammuminen ei koske kaikkia Isosta-Britanniasta Euroopan talousalueelle tuotuja tuotteita. Kun tuotteiden virta on toiseen suuntaan eli Euroopan talousalueelta Britanniaan, vaikuttaa siltä, että oikeuksien sammuminen säilyy, eli tilanne pysyy ennallaan,” Ojala sanoo.

Yrityksien kannattaa siis huomioida, että tavaroiden konkreettiseen tuontiin voi tulla muutoksia, mikäli sopimukseton brexit astuu voimaan.

Ota yhteyttä

Maria Ojala
maria.ojala@kolster.fi
040 6690527

Marjut Honkasalo
marjut.honkasalo@kolster.fi
050 5242413