Lakipalvelut  ⋅   Rahoituspalvelut  ⋅   IPR-tietoa

Nuori yritys & IPR: Suojaa aineeton omaisuutesi heti, niin ei tarvitse katua myöhemmin

24.02.2020
Takaisin
Kun perustat yritystä, sinulla on monta asiaa muistettavana. Yksi tärkeimmistä asioista on pohtia, miten suojaat ainulaatuisen yritysideasi. Siihen saat apua asiantuntijoilta. Jos nuori yrityksesi tarvitsee taloudellista tukea idean kehittämiseen, voit hakea Business Finlandin innovaatioseteliä, neuvoo Kolsterin lakimies Sanna Häikiö.

Sinulla on idea, uusi yritys, tuote tai palvelu, kasvua ja mahdollisuuksia – eli täysi hässäkkä päällä? Onnea! Yrityksesi elää kiehtovaa vaihetta, ja sinä myös. Siinä pyörityksessä kaikki ei aina pysy päässä. Muista kuitenkin tämä: esimerkiksi brändisi suojaaminen tavaramerkillä tai keksinnöllisen ratkaisun suojaaminen patentilla on tärkeää jo kehityksen alkuvaiheessa, ettei myöhemmin tule ikäviä yllätyksiä.

Aineeton omaisuus on tärkeä osa yrityksen omaisuutta, usein se kaikkein tärkein. Yrityksen sielu on sen idea – ja tietysti idean keksijät. Niitä kannattaa suojata immateriaalioikeuden keinoilla, kuten tavaramerkillä, patentilla tai mallisuojalla ja usein myös sopimuksilla.

Esimerkiksi osakkaiden kesken on syytä tehdä selkeät sopimukset siitä, kuka omistaa liiketoiminnan pohjana olevan aineettoman omaisuuden tai miten liikesalaisuudet pidetään turvassa. Osakassopimukset, salassapitosopimukset ja kumppaneiden kanssa tehtävät sopimukset on syytä laatia huolella. Myös alihankkijat ja työntekijät voivat tehdä osaltaan työtä sinun kehittämäsi aineettoman omaisuuden kanssa; heidänkin työnsä osalta on sovittava, kenelle työn hedelmät kuuluvat.

Mieti eteenpäin: Lakipalvelupaketti auttaa

Strategiaa kannattaa miettiä pitkälle eteenpäin jo liiketoiminnan alkuvaiheissa: Mitä kaikkea ideasta voi kehittyä? Millaisia tekijänoikeuskysymyksiä voi tulla vastaan toiminnan laajentuessa? Kannattaisiko hakea suoja tavaramerkille? Ja hakisitko tavaramerkkiä yhden maan vai koko EU:n alueelle?

Kaikkeen tähän on onneksi tarjolla asiantuntija-apua. Harva yrittäjä tuntee itse kaikki lain kiemurat, ja me Kolsterilla autamme päivittäin eri kokoisia yrityksiä. Aloitamme aina huolellisella haastattelulla, jonka aikana selvitämme yrityksesi tarpeet ja suunnitelmat. Esimerkiksi lakipalvelupakettimme vastaa useimpien yritysten tarpeisiin, ja sitä räätälöidään kuhunkin tilanteeseen sopivaksi.

Hyödynnä apu: Innovaatiosetelillä tukea kehitykseen

Kun jatkat ideasi kehittämistä ja kaupallistamista, saatat tarvita lisää osaamista – ja myös taloudellista tukea.

Business Finlandin myöntämä innovaatioseteli on tarkoitettu pienten tai keskisuurten yritysten tueksi, kun yritys hakee kasvua esimerkiksi kansainvälistymällä ja tarvitsee tuekseen ulkopuolista osaamista. Seteliä voi käyttää myös immateriaalioikeuksien suojaamiseen, kun ostat palveluita asiantuntijayritykseltä.

Innovaatiosetelin voi saada pieni ja keskisuuri yritys. Kun tällainen yritys hakee kasvua tai kehittää uutta innovaatiota, 6 200 euron (5 000 euroa + alv.) palveluseteli voi olla merkittävä apu uuden tuotteen kaupallistamisessa tai markkinan laajentamisessa. Vuoden 2020 alussa innovaatiosetelin myöntäminen muuttui siten, että yritykseltä edellytetään 1 000 (+ alv) euron omavastuuosuutta.

IPR-asioiden kuntoon laittaminen tuottaa yritykselle arvoa. Lisäksi prosessiin liittyy strategiapohdintaa, joka hyödyttää yritysidean kaupallistamista. Näillä teoilla voi olla kauaskantoisia, yrityksesi menestymiselle ratkaisevia vaikutuksia. Onnea ja menestystä yrityksesi taipaleelle!

Varaa maksuton konsultaatio

Sanna Häikiö
Associate Partner, Counsel, IP & Technology Law
sanna.haikio@kolster.com
040 532 2511

Ota yhteyttä

LUE LISÄÄ

Tee näin: Näillä askeleilla kaikki hyöty irti innovaatiosetelistä

IPR-palvelupaketit yrityksille: Innovaatioseteli ja sen haku

"IPR on loistava kohde hyödyntää innovaatioseteli"