Tavaramerkit  ⋅   Patentit  ⋅   Rahoituspalvelut  ⋅   IPR-tietoa

Yritysten 80 miljardin tukipotti ja suomalaisyhtiön nousu maailman jättien kumppaniksi – nämä ovat Kolsterin vuoden luetuimmat artikkelit

30.12.2019
Takaisin

30.12.2019

Vinkkejä EU-rahoituksen hakuun ja tavaramerkin rekisteröintiin sekä huikeat suomalaiset menestystarinat ja Kiinan markkinoiden mahdollisuudet. Esittelemme vuoden 2019 luetuimmat ja kiinnostavimmat Kolsterin artikkelit.  

Tiesitkö, että pienet ja keskisuuret yritykset voivat saada Euroopan Unionin Horisontti 2020 -ohjelman kautta tuotteensa tai palvelunsa kaupallistamiseen jopa yli kaksi miljoonaa euroa tukirahaa?

Kolsterin lakimiehen Sanna Häikiön katsaus EU-rahoitukseen ja sen hakuprosessiin oli yksi vuoden luetuimmista sisällöistämme.

EU:n Horisontti 2020 -puiteohjelman kautta jaettiin innovaatioprosessin kaikkiin vaiheisiin vuosiksi 2014–2020 yli 80 miljardia euroa. Seuraavan puiteohjelman, Horizon Europen, myötä potti kasvaa komission alustavien suunnitelmien mukaan jopa 100 miljardiin euroon vuodesta 2021 lähtien.

Suomi maksaa jatkuvasti osansa tähän kassaan, joten yritysten on myös syytä oppia hakemaan ja käyttämään näitä rahoja.

Kiinnostaako EU-rahoitus? Lue, miten se voi olla hyödyksi juuri sinun yrityksellesi.

Tavaramerkki on yrityksen tie menestykseen. Lukijoitamme kiinnosti myös yleisimpien virheiden välttäminen tavaramerkkirekisteröinnissä.

Prosessiin liittyy haasteita, joita ei omin päin toimittaessa välttämättä osaa ottaa huomioon. Asiantuntijan apuun kannattaakin siksi turvautua jo aikaisessa vaiheessa.

Kolsterin IPR-lakimiehet Maria Ojala ja Juha Myllyoja kertovat, miten tavaramerkistä saa kaikki hyödyt irti.

Tutustu yleisimpiin sudenkuoppiin ja niiden selättämiseen täällä.

Menestyneet innovaatiot matkaavat maailmalle

Luetuimpien artikkelien joukkoon yltävät myös huikeat kasvutarinat. Yksi niistä on oululaisen mobiilipalveluyhtiö Uroksen matka maailman huipulle. 

Tulevaisuuden IoT-ekosysteemiä rakentava yhtiö on noussut arvostetuksi kumppaniksi kansainvälisille teleoperaattoreille AT&T:lle ja China Telecomille sekä teknologiajätti Qualcommille ja Motorolalle.

Yhtiön kasvun perusta on yhteistyössä Kolsterin kanssa rakennettu vahva patenttisalkku.

Lue lisää Uroksen menestystarinasta täältä.

Merenkulun digitalisaation edelläkävijä, kasvuyritys KNL Networks on oululaisten keksijöiden taidonnäyte. Yhtiön kehittämä älykäs tiedonsiirtoteknologia on seilannut jo maailman kaikilla merillä.

Yhtiön erikoistumisalue on patentoitu Kolsterin kanssa tavalla, joka varmistaa toimintavapauden ja kilpailuedun vahvasti patentoidulla teknologia-alueella.

Miten kolmen kaverin ja harrastajaradistin saunakeskustelut johtivat maailmanlaajuiseen merenkulun innovaatioon?

Lue lisää merenkulkua mullistavan idean synnystä täältä

Myös Seppälän veljesten Teron ja Jeren visioima startup-yritys Hookle kiinnosti lukijoitamme.

Pienten yritysten somemarkkinoinnin avuksi kehitetyn helppokäyttöisen mobiilisovelluksen patentointistrategia hioutui teräväksi veljesten ja Kolsterin yhteistyönä.

Mobiilisovellus on jo vakuuttanut älykkyydellään Googlen ja sinetöinyt globaalin kumppanuuden.

Lue Seppälän veljesten innovatiivisesta startup-yrityksestä lisää täältä. Patenttisuojauksen jatkona yritys rakentaa nyt määrätietoisesti brändiään − oppikirjaesimerkin brändin suojauksesta voit lukea täältä.

Suomalaiset keksinnöt ovat aikansa hittituotteita

Suomalaiset ovat innovatiivista kansaa. Tämän todistavat lukuisat maailmallakin menestyneet keksinnöt, kuten AIV-rehu, Abloy-lukko ja Kohosen kartta.

Esittelimme verkkosivuillamme Kolsterin 145. juhlavuoden kunniaksi suomalaisia keksintöjä eri vuosikymmeniltä. Yksi kiinnostusta herättänyt keksintö – ja aikansa ehdoton hittituote – on teräsrakenteinen sohvasänky heteka.

Heteka oli osa kahden sukupolven elämää ja lähes jokaisen kodin vakiovaruste 1960-luvulla. Sen tuotantomäärä liikkui parhaimmillaan kahdessa miljoonassa kappaleessa.

Lue lisää vuoden aikana esittelemästämme yhdeksästä kotimaisesta keksinnöstä täältä.

Kiina – uhka vai mahdollisuus?

Myös Kiinan markkinat kiinnostavat lukijoitamme. Bloombergin vuoden 2019 innovaatioindeksin mukaan Suomi on maailman kolmanneksi innovatiivisin maa. Tämä loistava lähtökohta kannustaa suomalaisia yrityksiä kurkottamaan uusille markkinoille.

Pelkkä innovatiivisuus ei kuitenkaan takaa markkinaosuuksia, kun teknologian jättivallat, kuten Kiina, rynnistävät samoille markkinoille ja vahvistavat omaa IP-osaamistaan. Taloustutkimuksella teettämämme tutkimuksen mukaan suomalaiset yrityspäättäjät eivät koe Kiinaa uhkana.

Tutustu Kolsterin teettämään tutkimukseen täällä.

Vaikka Kiina on noussut maailman suurimmaksi patenttien hakijaksi, valtaosa patentti- ja immateriaalioikeuksien asiantuntijayritys Kolsterin tutkimukseen vastanneista 200 suomalaisesta yrityspäättäjästä ei ole kokenut Kiinasta tulevaa kilpailua ongelmaksi.

Tulos on eurooppapatenttiasiamiehemme Kati Leinosen mukaan todella yllättävä ja hälyttäväkin.

”Kiinalaisyritykset haluavat Euroopan markkinoille, ja kauppasota Yhdysvaltojen kanssa vauhdittaa liikettä entisestään. Lähivuosina näemme varmasti erittäin vahvoja elektroniikka-, auto- ja tietokoneohjelmabrändejä, joiden IP-koti on Kiinassa”, Leinonen sanoo.

Lue, millaisia ajatuksia Kiinan markkinat ja Kolsterin IPR-tutkimus asiantuntijassamme herättää.   

Kolster kysyi myös eri alojen asiantuntijoilta, näkevätkö he Kiinan nousun uhkana vai mahdollisuutena. Inventure Oy:n partneri Tuomas Kosonen tunnistaa siinä mahdollisuuksia etenkin startupeille.

”Monet rahoittamistamme yrityksistä ovat pieniä. Näemme, että startup-yrityksemme kiinnostavat paljon kiinalaisia ja uskomme, että kiinnostus kasvaa edelleen”, sanoo Inventure Oy:n partneri Tuomas Kosonen. 

Voit lukea lisää asiantuntijoiden ajatuksista täältä.

Ota yhteyttä