Skip to content

Plantuin älypuutarhan menestys versoo IPR:stä

12.10.2018

12.10.2018

Suomalaisen Plantui Oy:n kehittämä kasvien ja yrttien sisäkasvatusmenetelmä tekee merkittävää läpimurtoa kansainvälisillä markkinoilla. Älykkäiden kotipuutarhojen maailmanvalloitusta vauhdittaa Kolsterin kanssa huolellisesti rakennettu patenttisalkku. 

Kasvunnälkäisenä startup-yrityksenä vuonna 2012 aloittanut Plantui on nyt kovassa kasvuvauhdissa. Sen älykäs kotipuutarhakonsepti on hurmannut niin sijoittajat, kuluttajat kuin kansainväliset jakelijatkin ─ viimeksi Euroopan johtavan kodinkonevalmistajan BSH Hausgeräte GmbH:n. Yhtiöt julkistivat vastikään merkittävän kumppanuus-, tuotekehitys- ja jakelusopimuksen.

BSH halusi Plantuin Suomessa kehittämät älypuutarhat osaksi globaalia tuotevalikoimaansa, johon kuuluu arvostettuja kodinkonebrändejä, kuten Bosch, Siemens ja Gaggenau. Ensimmäiset Bosch Smart Grow -tuotemerkin alla myytävät Plantui-puutarhat on jo esitelty kansainväliselle messuyleisölle.

Tieto globaalin kumppanin löytymisestä houkutteli yhtiöön myös uusia merkittäviä sijoittajia ja tuotti 1,4 miljoonan euron lisärahoituksen älypuutarhojen kaupallistamiseksi.

”Patentit mahdollistivat kumppanuuden”

Plantuin toimitusjohtajan René Östermanin mukaan uusi sopimus vauhdittaa Plantuin myynnin kasvattamista ja antaa uutta potkua tuotekehitykseen ja patenttien puolustamiseen.

Kasvun lähtökohtana on loistava tuote ja palkittu design, mutta myös huolellisesti rakennetulla laitteen ja kasvatusmenetelmän IPR-suojauksella oli tärkeä rooli yhteistyökumppanin löytämisessä ja sopimusneuvotteluissa.  

”Ilman investointeja kansainväliseen patenttisuojaukseen emme olisi päässeet tällaiseen sopimukseen. BSH oli tehnyt erittäin huolellisen due diligence -selvityksen useista toimialan laitetoimittajista. Se valitsi kumppanikseen Plantuin, sillä olemme tehneet omat IPR-kotiläksymme kunnolla. Sekä sijoittajille että jakelijoille on iso merkitys sillä, että suojaukset ovat kunnossa, kun tuotetta aletaan myydä heidän laatubrändinsä alla”, René Österman vahvistaa.

Hänen mukaansa patenteilla on uskomattoman tärkeä rooli sekä rahoittajien että yhteistyökumppaneiden houkuttelussa. Neuvottelupöydissä esitetään poikkeuksetta kaksi avainkysymystä: Onko tuote suojattu? Missä se on suojattu?

”Keksinnön idut avaruustutkimuksessa”

Plantui-Growing phases

Patenttisuojattu innovaatio perustuu asiantuntijaryhmän tutkimukseen yrttien ja kasvien tarvitsemien ravinteiden sekä veden ja valon optimoinnista. Plantuin teknologiajohtaja Kari Vuorinen kertoo, että älypuutarhan siemen lähti alkujaan itämään Nasan kehittämästä kasvituotannosta avaruuslennoille. Ensimmäisiä yhdysvaltalaisia sovelluksia tutkimalla syntyi oivallus lähes automaattisesta kotipuutarhasta, joka yhdistää kaikki kasvun vaiheet idätyksestä korjuuseen samaan laitteeseen ja erittäin puhtaaseen vesikasvatusmenetelmään.  

Jokaista kasvuvaihetta on mahdollista säätää automatisoidusti erikseen ja antaa kasville sen eri kasvuvaiheissa esimerkiksi juuri oikean laatuista valoa. Näin on mahdollista vaikuttaa kasvin makuun ja vitamiinisisältöön jo etukäteen ─ täysin ilman geenimanipulaatiota.               

”Kolsterin ohjauksessa edistimme sekä laitteen että menetelmän patentointia yhtä aikaa. Olimme todella tyytyväisiä saadessamme patentin myös menetelmälle, sillä näin keksinnölle saatiin kattava patenttisuoja. Ennen patentointiprosessin käynnistämistä Kolster selvitti meille, mitä tällä teknologia-alueella oli jo aiemmin suojattu, jotta toimintavapautemme markkinoilla varmistui. Saimme samalla arvokasta tietoa siitä, mihin ’aukkoon’ oma patentti kannattaa asettaa”, Kari Vuorinen kuvaa.  

Pienellä yrityksellä ei hänen mukaansa ole aikaa eikä resursseja paneutua itse patenttikäytäntöihin ja lainsäädäntöön saati siihen, miten patenttihakemus pitää kirjoittaa, jotta patentin läpimeno varmistetaan.

”Siksi erityisesti pienen yrityksen kannattaa valita kumppani, jolla on mahdollisimman laaja IPR-osaaminen.”

”Suojaus mahdollistaa liiketoiminnan uudet avaukset”

Plantuin lähivuosien tavoitteena on nopea kasvu ja kansainvälistyminen uusien kasvatusalustojen ja entistä laajemman kasvikapselivalikoiman avulla. Suunnitteilla ovat jo seuraavan sukupolven tuotteet ja erityisesti kasvikapseleiden myynnin kiihdyttäminen. Strategiaan kuuluu lisäksi kasvatusmenetelmän lisensointi kasvun edelleen vauhdittamiseksi.

”Patentit avaavat uusia mahdollisuuksia liiketoiminnan muuttamiseen tulevaisuudessa, esimerkiksi siirtymisen valmistuksesta lisensointi- ja kehittämisliiketoimintaan ja kuluttajabisneksestä yritykseltä-yritykselle-myyntiin”, René Österman ja Kari Vuorinen visioivat.

Tulevaisuuden tavoitteena on myös Plantui-brändin vahvistaminen, sillä suoramyynnin kasvattaminen kansainvälisille kuluttajille omissa verkkokaupoissa on tärkeä kehityskohde. Siihen on varauduttu paitsi tavaramerkkirekisteröinneillä myös maakohtaisilla verkkotunnuksilla tavoitelluilla markkina-alueilla Euroopassa, USA:ssa ja Aasiassa. Plantui on luottanut Kolsterin asiantuntemukseen myös brändin suojauksessa.

CTO Kari Vuorinen_Plantui_Singapore Exhibition_7:5

Plantui tavoittelee globaalia kasvua IPR:n turvin. Teknologiajohtaja Kari Vuorinen paikallisen kumppanin (Plantui LLP Singapore) standilla Singaporen Garden Festival –tapahtumassa. Plantui-tuotteet kiinnostivat myös tulevaisuuden kotipuutarhureita.

Haluatko keskustella life science ja biokemian alojen innovaatioiden suojauksesta?

OTA YHTEYTTÄ

Krister Karlsson
Associate Partner, Head of Biotech & Chemistry, European Patent Attorney
krister.karlsson@kolster.com
044 236 5676