Skip to content

Apple ja Qualcomm riitelevät patentin loukkaamisesta – miten oikeustaisto vaikuttaa IPR-alaan?

25.01.2019

25.1.2019

Applella ja elektroniikka-alan yritys Qualcommilla on meneillään maailmanlaajuinen patenttikiista. Kolsterin eurooppapatenttiasiamies kertoo, mistä on kyse ja miltä oikeustaisto IPR-asiantuntijan silmin näyttää.

Apple lopettaa iPhone 7- ja iPhone 8 -malliensa myynnin omissa liikkeissään Saksassa toistaiseksi. Mallien myynti jälleenmyyjiltä ja operaattoreilta jatkuu. Asiasta uutisoi muun muassa uutistoimisto Reuters viime vuoden lopussa.

Saksalaisoikeuden mukaan Applen iPhonen sisältämä Intelin modeemipiiri loukkaa Qualcommin patenttia. Patentti liittyy mobiiliverkon tiedonsiirron virrankulutuksen vähentämiseen.

Päätös on jatkumoa yritysten pari vuotta kestäneelle oikeustaistolle, jolle ei näy loppua. Applella ja Qualcommilla on vireillä lukuisia oikeusjuttuja eri maissa, ja patenttiloukkauksiin liittyvät oikeustaistelut ovat vain yksi osa kokonaisuutta.

Mistä Applen ja Qualcommin oikeustaistossa oikein on kyse?

”Qualcomm oli pitkään Applen ainoa piirikomponenttien toimittaja, mutta nyt yhtiöt riitelevät ehdoista, joilla piirikomponentteja toimitetaan Applelle.

Apple on viime vuosina kääntynyt myös muiden piirikomponenttitoimittajien puoleen ja käyttänyt esimerkiksi Intelin toimittamia piirejä puhelimissaan. Apple kritisoi voimakkaasti Qualcommin toimintamallia, jossa komponentti toimitetaan ainoastaan, jos ostaja ostaa myös lisenssin yhtiön teknologiaan. Applen mielestä tämä malli on johtanut siihen, että Qualcomm pyytää liian korkeaa hintaa innovaatioistaan. Qualcommin mielestä on kohtuullista, että se saa reilun korvauksen innovaatioistaan.

Lisäksi Qualcomm on syyttänyt Applea Qualcommin lähdekoodin jakamisesta Intelille sopimusten vastaisesti.”

Mitä mahdollisia skenaarioita oikeudenkäynnin lopputuloksesta on olemassa?

”Taistelusta on tulossa pitkä, sillä käynnissä on useita oikeudenkäyntejä monissa maissa. Osa liittyy patentteihin, osa sopimusrikkomuksiin ja osa kilpailuoikeudellisiin näkökulmiin.

Jos Qualcomm onnistuu saamaan Applen laitteille myyntikiellon merkittävillä markkinoilla patenttiloukkauksen perusteella, se luo painetta Applelle sopia Qualcommin kanssa. Se antaisi Qualcommille paremman aseman sopimusneuvotteluissa puolustaa nykyistä liiketoimintamalliaan.
Jos Qualcomm ei onnistu saamaan myyntikieltoja Applelle, on mahdollista, että se joutuu muuttamaan liiketoimintamalliaan – ja tähän Apple juuri pyrkii.”

Kuinka yleistä on, että suuret yritykset venyttävät oikeustaistelua sovittelun sijaan ja mitä hyötyä siitä yrityksille on?

”Ennen kuin yritykset lähtevät massiivisiin oikeustaisteluihin, ne toki harkitsevat tarkkaan sen kannattavuutta. Jos kyse on isoista periaatteellisista näkemyseroista, se voi olla kannattavaa. Esimerkiksi jos markkinoille tuleva yritys hyödyntää muiden kehittämää teknologiaa, on teknologian kehittäneillä yhtiöillä motiivi varmistaa, että niiden kehittämää teknologiaa ei käytetä ilmaiseksi ja saavuteta siten epäreilua etua kilpailussa.”

Miten yleistä patenttiriitely matkapuhelinmaailmassa on?

”Muutama vuosi sitten oli käynnissä isoja patenttiriitoja muun muassa Nokian ja Applen sekä Applen ja Samsungin välillä. Suurimmat riidat näyttäisivät jääneen taakse yhtiöiden päästyä sopimuksiin. Toki jos tilanne markkinoilla merkittävästi muuttuu ja sopimukset päättyvät, riidat voivat nousta uudelleen pinnalle.”

Miten paljon patentteja yhteen matkapuhelimeen voi sisältyä? Mitä muuta IPR:ää ne sisältävät?

”Matkapuhelimeen sisältyy paljon teknologiaa ja jokainen teknologia pyritään suojaamaan useilla patenteilla. Esimerkkejä matkapuhelimissa olevista teknologioista ovat muun muassa kosketuksen tunnistaminen, laitteen kyky liittyä verkkoon, näyttö, kamera, sormenjälkien tunnistaminen, äänentoisto sekä käyttöliittymä eli se, miten käyttäjä voi laitetta käyttää.

Kaikkiin näihin teknologioihin on käytetty paljon tuotekehitystunteja, ja syntyneet innovaatiot on pyritty suojamaan. Yhtä matkapuhelinta suojaa hyvin suuri määrä patentteja.

Patenttien lisäksi matkapuhelimia voidaan suojata hyödyllisyysmallien avulla ja yksittäisiä piirikomponentteja voi suojata integroidun piirin piirimallilla. Lisäksi matkapuhelimissa on tietysti ohjelmistoja, jotka ovat tekijänoikeudella suojattuja sekä mahdollisesti lisensseillä käytettävissä olevia. Mallisuojat suojaavat puhelimen ulkonäköä ja yksittäisiä ikoneja. Puhelimen brändi pystytään suojaamaan tavaramerkillä.”

OTA YHTEYTTÄ