Uratarinat  ⋅   Blogit

Elämäntyönä Kolster, elämän ytimessä perhe

11.03.2019
Takaisin

11.3.2019

Kolsterin hallituksen puheenjohtaja Kim Kolster kuljettaa vuorollaan perheyrityksen viestikapulaa ja vaalii perinteisiä arvoja muutosten keskellä. Edelläkävijyys ja kansainvälisyys ovat avainasemassa, mutta kaiken ytimessä on perhe.

”Isä halusi minut mukaan jo varhain”

Nuorena en viihtynyt koulunpenkillä, mutta ylioppilastutkinnon jälkeisenä välivuonna peukalonpyörittelykiintiöni tuli täyteen kahdessa viikossa. Aloitin taloustieteen opinnot ja siinä sivussa työt Kolsterin IT-yksikössä. Siitä alkoi jo kaksikymmentä vuotta jatkunut työurani perheyrityksessä. IT-tuki ja talous-, HR- sekä toimistotuen tehtävät ovat vain muutamia niistä monista alueista, joissa olen Kolsterilla toiminut. Hallituksen puheenjohtajana olen ollut kohta kolme vuotta.

On epätavallista, että Kolsterin omistus on säilynyt kapeana. Minulla ei ole sisaruksia, joten edustan viidettä sukupolvea käytännössä melkein yksin. Koenkin, että minulla on kokonaisvastuu perheyrityksestä. Jos ei minulla, niin kenellä sitten?

Isäni halusi, että tulen yritykseen sisään jo varhain ja kasvan vähitellen vastuullisempiin tehtäviin. Tämä oli minulle luonnollinen tie, mutta on muitakin tapoja lähteä mukaan perheyritykseen. Olemme jutelleet aiheesta poikani kanssa. Vaikka hänelläkin on mahdollisuus kasvaa alusta asti perheyrityksessä, se voi olla muita teitä haastavampaa. On hyvä kartuttaa työkokemusta ensin toisaalla ja kokeilla muitakin itseään kiinnostavia vaihtoehtoja.

”Sukupolvenvaihdos tuo uusia tapoja”

Kim Kolster - Björn Kolster

Isäni jäädessä eläkkeelle siirryin hallituksen puheenjohtajaksi. Sukupolvenvaihdos ravistelee vanhoja kaavoja. Kun on tottunut tietynlaiseen Kolsteriin ja sen toimintatapoihin, yrityskulttuurin muutokset voivat olla joillekin kova pala. Muutokset ovat kuitenkin välttämättömiä jatkuvuuden kannalta.

Olemme koko Kolsterin historian ajan olleet askeleen edellä ja haluamme olla vastakin. Olemme aikanani tehneet monia asioita toisin kuin ennen, sillä asiakkaamme edellyttävät meiltä entistä kokonaisvaltaisempaa otetta, kansainvälisyyttä ja monipuolisempia palveluita.

Kulttuurin muutos ilmenee entistä ketterämpänä johtamisena. Nykymaailmassa parikin vuotta on pitkä aika, mutta IP-alalla muutokset ovat hitaita. Sukupolvenvaihdos on mahdollisuus tuoda taloon uusia tapoja, ja olenkin tuonut Kolsterille omia ajatuksiani. Muutokset näkyvät myös aivan konkreettisissa arjen asioissa: olemme muuttaneet moderneihin tiloihin lähemmäs asiakkaitamme, ja samalla luovuimme paperiarkistoista ja siirryimme digiaikaan.  

“Meidän on oltava kuskin paikalla, ei takapenkillä”

Toimitusjohtajaamme Timo Helosuota lainatakseni: meillä on kristallipallo IP-alan tulevaisuuteen. Monet keksinnöt kulkevat kauttamme, joten voimme aavistaa, mihin suuntaan maailma kulkee. En halua istua takapenkillä seuraamassa, mitä muut tekevät – meidän on oltava kuskin paikalla, teknologian kehityksen etujoukoissa. 

Jatkuvasti kehittyvällä alalla on mietittävä, miten kaikkia uusia teknologioita voidaan hallita, kuinka vaikkapa tavaramerkkejä suojataan virtuaalimaailmassa tai kuka omistaa oikeudet 3D-tulostettuun tuotteeseen. Voidaanko joidenkin alojen ammattilaisia korvata tulevaisuudessa tietokoneilla tai koko patenttijärjestelmä uudistaa lohkoketjuteknologialla? Toimialana olemme vielä melko konservatiivinen, ja tahdon olla mukana ottamassa harppauksia näiden teknologioiden hyödyntämisessä. 

Haluan myös panostaa Kolsterin digikehitykseen, ja siksi seuraan tarkasti eri teknologioita ja digitalisaation kehityskulkuja. Digitalisaatiolla on sädekehä: kun yritys osoittaa kykynsä ja pyrkimyksensä pysyä aallonharjalla, sen kanssa halutaan tehdä töitä.

”Esi-isäni loivat kansainvälisyyden perustan”

Edelläkävijyyden lisäksi kansainvälisyys on toimintamme peruskiviä. Koko maailma on markkinamme, ja esi-isäni ovat matkustelleet ympäri maailmaa luoden kontakteja sen joka kolkkaan. Tämä on luonut perustaa koko toiminnallemme. Yhteen aikaan 70 prosenttia liikevaihdostamme tulikin ulkomailta.

Kiina on kasvavin markkina IPR-alalla. Nostan hattua kaikille kolsterilaisille, jotka jo vuosia sitten tiesivät, että me haluamme mennä Kiinaan. Shenzheniä suitsutetaan nyt maailman kasvupaikkana ja patentoinnin polttopisteenä. Se, että ymmärsimme Kiinan potentiaalin, rohkenimme tarttua siihen ja avasimme Shenzhenissä toimipisteen, on edelläkävijyyttämme käytännössä ja kansainvälisessä mittakaavassa. Myös siellä saamamme palkinnot ilahduttavat. Onhan se hienoa, että Kiinan kokoinen valtava markkina valitsee meidän pienen suomalaisen toimistomme esimerkiksi vuoden 2019 suositeltavimmaksi IP-yritykseksi.  

”Yrityksen luotsaaminen on kuin maraton”

Kolster on puhtaasti asiantuntijayritys, enkä itse ole IPR-alan asiantuntija. Se on toisinaan haastavaa, sillä johtamisfilosofiani perustuu esimerkin antamiseen. Jos haluan opettaa lapsilleni jääkiekkoa, otan mailan käteen ja näytän, miten homma toimii. Juristeille tai patenttiasiamiehille en kuitenkaan voi näyttää esimerkkiä, sillä he ymmärtävät alansa kiemurat minua paremmin.

En usko, että kukaan syntyy johtajaksi. Enemmän on kyse siitä, että tunnistaa omat kykynsä ja niiden rajat, ja pyrkii johtamaan niiden avulla. En voi esittää enempää kuin olen, ja onneksi en ole yksin: ympärilläni on hienoja ihmisiä, jotka hallitsevat ne osa-alueet, joihin en itse kykene. Teemme tätä yhdessä.

Perheyrittäjälle yhden vuoden saattaminen onnistuneesti maaliin on aina sekä iso voitto että helpotus. On mahtavaa huomata, että taas kerran me pärjäsimme. Kolsterin luotsaaminen on kuin maratonjuoksu, joka on toivottavasti vasta aluillaan. Kyllä tämä on se tie, jota haluan kulkea.

”Saan viedä viestikapulaa eteenpäin”

Kolster täyttää tänä vuonna 145 vuotta. Tunnen sekä vastuuta että ylpeyttä siitä, että juuri minä saan viedä yrityksen viestikapulaa eteenpäin. Päätavoitteeni on yrityksen luotsaaminen seuraavalle sukupolvelle nykyistäkin paremmassa kunnossa. En koskaan mieti, pitäisikö lopettaa tai tehdä jotakin muuta. Minulle on annettu mahdollisuus, joka on hyödynnettävä parhaalla mahdollisella tavalla.

Perheyhtiössä mietitään sukupolvenvaihdosten yhteydessä paljon omistajuutta, jatkuvuutta ja muutoksia. Viime aikoina tehtäväni on esimerkiksi ollut tukea ja sparrata toimitusjohtajaamme, joka on ensimmäinen talon ulkopuolelta tullut johtaja.

Vastuualueeseeni kuuluvat myös Kolsterin sijoitussalkun ja kertyneiden voittovarojen hoito. Hallituksen puheenjohtajana koordinoin hallitusasioita ja kokouksia sekä kommunikoin niiden omistajien kanssa, jotka eivät ole aktiivisia yhtiössä.

”Ihminen on aina ykkönen”

En osaa ajatella Kolsteria työnä, jonka voi jättää toimistolle kello 17 sulkiessaan tietokoneen. Tämä on paljon enemmän kuin työpaikka: Kolster on minulle elämäntyö.

Perhe on kaiken ytimessä. Yksilöistä muodostuu persoonia kasvatuksen ja perheen kautta, mutta perheajattelu vaikuttaa myös työelämässä. Kolsterilaiset ovat yksi iso perhe, jossa ihminen on aina ykkönen.

Perheyritysmuoto on yksi merkittävä tekijä, joka erottaa meidät kilpailijoistamme. Juuri alkanut viiden vuoden mittainen luottamustoimeni Perheyritysten liiton valtuuskunnassa on mahdollisuus nostaa enemmän esiin yrityksellemme tärkeitä arvoja: yhteisöllisyyttä, jatkuvuutta ja avoimuutta.

”Ladulla mieli lepää”

Olen käynyt Kauniaisten kiekkokoulun viidesti, jos oma kiekkoiluaikani lasketaan mukaan. Tässä tiivistyy hyvin se, että harrastukseni ovat olleet pitkälti lasteni harrastuksia. Ihmisiin tutustuu paremmin monta vuotta kentän laidalla jutellessa kuin virallisissa tilaisuuksissa tai neuvotteluhuoneissa vastakkain istuessa.

Rentoutuminen tarkoittaa minulle mökkeilyä tai saaristossa veneilyä. Haluan myös viettää aikaa perheeni kanssa muutenkin kuin jäähallilla tai autossa matkalla harrastuksiin. Viime aikoina olen myös itse urheillut enemmän, ja tammikuussa osallistuin Italiassa 70 kilometrin Marcialonga-hiihtokisoihin. Tavoitteeni oli päästä maaliin – ja pääsin. Ajattelin, että jos muutkin ovat siihen pystyneet, niin miksen minäkin. Ladulla työasiat unohtuvat ja mieli lepää.

Ota yhteyttä

Kim Kolster
kim.kolster@kolster.fi
050 511 0366

LUE LISÄÄ

145 vuotta Kolsterin juhlaa