Skip to content

Kiinan markkinoilla pilvellä voi olla kultareunus – mutta kuhinan keskellä kannattaa olla tarkkana

20.04.2020

20.4.2020

Koronan jäljiltä avautuvat Kiinan markkinat tarjoavat yrityksille lukuisia mahdollisuuksia kasvaa ja valloittaa jopa aivan uusia aloja. Poikkeustilanteen jälkimaininkien nopealiikkeisessä toiminnassa IPR-asioissa ja kumppanin valinnassa kannattaa olla erityisen valpas, sanoo Kolsterin eurooppapatenttiasiamies.

Koronavirus iski lujaa myös Kiinan talouteen, mutta markkinoilla alkaa olla taas kuhinaa ja toimeliaisuutta. Terveydenhuollon tuotteiden ja palveluiden lisäksi erityisen houkuttelevia ovat nyt verkkopohjaiset koulutukseen, kauppaan ja etätyöhön liittyvät palvelut. 

”Yrityksillä on nyt uusia mahdollisuuksia hankkia ja vahvistaa jalansijaansa Kiinan markkinoilla. Moni toimiala suuntautuu uudelleen, ja yritykset siirtyvät nopealla tahdilla toimialalta toiselle”, kertoo eurooppapatenttiasiamies.  

Kiinalaiset ovat digitaalisuuden edelläkävijöitä monilla arjen osa-alueilla. Koronaepidemian aikana myös esimerkiksi oikeuskäsittelyt ovat siirtyneet yhä enemmän verkkoon.

”Kysyntää onkin nyt erityisesti digitaalisille palveluille, jotka auttavat pitämään yhteiskunnan pyörät pyörimässä. Palvelualoilla panostetaan kotiinkuljetukseen sekä ihmiskontaktittomiin järjestelmiin, hyvinvointialoilla esimerkiksi virtuaalisiin kuntoilutunteihin”, eurooppapatenttiasiamies kertoo.

Suomalaisillekin yrityksille pilvellä voi nyt olla todellinen kultareunus.

”Etäyhteyksien varassa toimivia sovelluksia tai pilvipalveluita tarjoavilla yrityksillä on hyvät saumat laajentua Kiinaan nopealla tähtäimellä, sillä sellaisia palveluita kiinalaiset ottavat nyt hanakasti käyttöön. Myös vastaavien kysyttyjen teknologioiden lisensointi Kiinaan tarjoaa yrityksille mahdollisuuksia.”

Muista suojata IP-oikeutesi hässäkän keskellä 

Yritysten uudelleensuuntausta vauhdittaa Kiinassa myös koronaviruksen vuoksi muutettu sosiaalinen luottoluokitus, jossa toivottu toiminta johtaa yrityksen parempaan pisteytykseen ja helpotuksiin esimerkiksi verotuksessa, ei-toivottu toiminta taas sanktioihin.

”Euroopassa Mercedes Formula One kehitti alle viikossa hengityskoneen yhteistyössä University College Londonin insinöörien kanssa. Kiinassa on havaittavissa samankaltainen ilmiö, sillä koronakriisin hillitsemisessä auttavia tuotteita tai palveluita valmistavat yritykset voivat nyt parantaa sosiaalista luottoluokitustaan, ansaita etuoikeuksia vaikkapa projektien rahoittamisessa ja päästä Kiinan hallinnon silmissä luotettavien toimijoiden punaiselle listalle”, eurooppapatenttiasiamies kertoo.

Omalle toimialalle voikin yhtäkkiä syntyä tungosta tai yritys voi itse päättää vaihtaa toimialaansa lennosta. Mitä enemmän ja nopeammin uusia tekijöitä tulee, sitä suurempi on IPR-loukkausten todennäköisyys.

”Hässäkässä IP-suoja on helppo unohtaa, mutta omien oikeuksien valvomisen lisäksi on pidettävä huolta myös siitä, ettei vahingossa loukkaa muiden oikeuksia. Sen voi selvittää nopealla tarkastuksella.”

Hanki nopeasti myönnettäviä suojia

Nopeissa liikkeissä omista IP-oikeuksista kannattaa pitää tiukasti kiinni, ja poikkeustilan aikana syntyvät uudet innovaatiot on suojattava tarkkaan. Vääränlainen IP-suoja vie mahdollisuuden tarttua kopioihin mahdollisimman nopeasti.

”Pelkällä patentilla suojatessa kuluu useampi vuosi ennen kuin yrityksellä on keinot napata kopioita tai vaatia vahingonkorvauksia loukkauksista. Kun patentti viimein tulee voimaan, kopioita ei välttämättä enää ole markkinoilla ja tilanne on ohi”, eurooppapatenttiasiamies kertoo.

Patentin lisäksi keksinnöille onkin tärkeää hakea myös nopeasti myönnettäviä suojia, kuten tavaramerkkiä, hyödyllisyysmallia ja mallisuojaa. Parhaimmillaan kuudessa kuukaudessa myönnettävä hyödyllisyysmalli on Kiinassa yleinen suojamuoto erityisesti laitetuotannossa.

”Poikkeustilan aikana kehitetyt ratkaisut eivät välttämättä ole teknologisia läpimurtoja, mutta ulkonäkönsä puolesta ne voivat erota huomattavasti olemassa olevista tuotteista. Siksi myös mallisuoja voi olla tehokas suoja. Sen loukkauksen havaitseminen on myös helpompaa kuin patenttiloukkauksen, jonka selvittäminen ja todistaminen tuomareille on pitkä ja monivaiheinen operaatio”, eurooppapatenttiasiamies kertoo.

Luotettava kumppani turvaa selustan Kiinassa

Tavaramerkkikaappareiden ja tuoteväärennösten lisäksi tarkkana kannattaa olla mahdollisen kumppanin valinnassa. Pahimmassa tapauksessa kumppanin kanssa voi solmia epäedullisen sopimuksen, kumppaniyrityksellä ei olekaan vientilupaa tai tavarantoimittajalle joutuu maksamaan viallisista tai vääristä tuotteista.

”Kolster tarjoaa laajan valikoiman palveluita, joilla yritys voi turvata selustansa ja laajentaa rauhallisin mielin liiketoimintaansa Kiinan markkinoilla. Meiltä löytyy esimerkiksi taustatarkistuspalvelu suomalaisille yrityksille, jotka haluavat solmia uusia kauppoja tai kumppanuuksia Kiinassa”, eurooppapatenttiasiamies kertoo.

OTA YHTEYTTÄ