Skip to content

Legal designin asiantuntija hioo sopimukset ja kaupallistaa ideat

03.07.2018

3.7.2018

Sanna Häikiö tuntee keinot, joilla yrityksen sopimukset ja aineeton omaisuus saadaan palvelemaan liiketoiminnan kasvua. Kolsterin lakimiehenä hän myös kehittää uudentyyppisiä juridisia palveluja. 

Asiakas on ykkönen

Kun valmistuin juristiksi, asianajotoimistojen kynnys oli korkea ja juristit istuivat omissa kammioissaan. Palvelu perustui siihen, että asiakas ottaa kyllä yhteyttä, kun hänellä on asiaa. Nyt asiakkaan tarpeet ovat työni tärkein lähtökohta ja minun tehtäväni on miettiä, miten pystyn parhaiten auttamaan häntä erilaisten sopimusten tekemisessä, lisensoinnissa ja teknologian kaupallistamisessa sekä muissa yritysjuridiikkaan liittyvissä kysymyksissä. 

Lakimuotoilun arkea

Hain aikoinaan opiskelemaan teolliseksi muotoilijaksi, mutta oikeustiede kiehtoi elämänurana enemmän. Design kuuluu kuitenkin arkeeni nytkin: pääsen luomaan legal designia eli tekemään juridiikasta mahdollisimman helposti lähestyttävää.Oikeudellinen muotoilu on parhaimmillaan palvelumuotoilun, teknologian ja asiakaslähtöisyyden huomioimista juridisissa palveluissa. Juridinen kikkailu ei ole minun juttuni. Olennaista on käydä aina asiakkaan kanssa yhdessä asiat läpi, jotta varmasti näemme ne samalla tavalla.

Minun on ymmärrettävä työssäni myös asiakkaan bisnestä ja strategiaa, jotta pystyn olemaan aidosti avuksi – ja asiakkaan on voitava vaivatta ymmärtää, millaisia oikeuksia ja velvoitteita esimerkiksi tietty sopimus tuottaa. Vain tältä pohjalta voimme rakentaa kumppanuutta ja pitkäaikaista yhteistyötä.

Teknologia-alat hallussa

Tulin Kolsterille lakimieheksi vuosi sitten Teknologian tutkimuskeskus VTT:ltä. Siellä paneuduin kymmenen vuoden ajan laajasti monenlaisiin IPR-asioihin sekä yritys- ja sopimusjuridiikkaan, erityisesti teknologian kaupallistamiseen ja lisensointiin. Suuressa kansainvälisessä organisaatiossa näin, mitä kaikkea maailmassa tapahtuu eri teknologia-aloilla. Innovaatioiden kehittämisen ja kaupallistamisen maailma samoin kuin kansainvälinen yhteistyö tulivat tutuiksi. Kaikesta kokemastani on hyötyä nyt. Toimialat voivat olla teknologian lisäksi muitakin, ja se tekee työstäni mukavan vaihtelevaa. Opin joka päivä uutta.

Tarkan työn takuu

Autan yrityksiä sopimusten tekemisessä ja keksintöjen kaupallistamisessa. Se vaatii paljon yhteistä keskustelua siitä, mihin kaikkeen sopimuksilla sekä erilaisilla tuotteiden ja palvelujen suojauksilla pystytään vaikuttamaan. Neuvotteluissa ja työpajoissa yhdistyvät juridiikka, liiketoiminta ja yrityksen toimiala. Hyvän sopimuksen laatiminen edellyttää, että kaikki sopimuksen sisältöihin vaikuttavat taustat on perattu huolellisesti. Saan valtavasti energiaa työstäni ja siitä, että jokainen tehtäväni on erilainen!

Yritysten potentiaali käyttöön

Yritykset pystyisivät saamaan aineettomasta omaisuudestaan paljon enemmän liikevoittoa kuin ne tällä hetkellä saavat. Tässä on valtava käyttämätön potentiaali osittain liiallisen varovaisuuden vuoksi. Yritykset tarvitsevatkin lisää tietoa siitä, miten paljon hyvillä sopimuksilla ja suojauksilla voidaan edistää liiketoimintaa – ja vastaavasti huonoilla sopimuksilla tehdä hallaa ja aiheuttaa turhia kustannuksia. Yksikin sopimuksen sana tai sen puuttuminen voi ratkaista paljon. Etenkin yrityksen perustamisvaiheessa tämä on olennaista. Jos vaikkapa osakeyhtiön osakkaiden sukset menevät myöhemmin ristiin, huonosti tehty osakassopimus voi tulla kalliiksi.

SannaHäikiö_1200

Juristi kuukausimaksulla

Juridiset palvelut ovat murroksessa osittain digitalisaation ansiosta. Sopimusten sisältöjen pitää aueta kenelle tahansa, jotta meitä juristeja ei tarvita tulkkaamaan tekstejä. On myös luotava uusia palveluja, ja niiden etsiminen on todella kiinnostavaa. Yksi esimerkki uusista ratkaisuista on Kolsterin kuukausipakettipalvelu. Asiakas voi ostaa meiltä kiinteällä kuukausihinnalla juridista konsultaatiota tarvitsemansa tuntimäärän, ja tämän jälkeen olemme hänen käytettävissään laajasti monenlaisissa juridisissa asioissa.

Start-upeista suuryrityksiin

Parhaillaan pöydälläni on hyvin erityyppisiä asioita – kuten aina. Parin start-upin sopimusjärjestelyt liittyvät esimerkiksi osakkuuksiin ja salassapitoon. Nämä sopimukset on tärkeää hoitaa kuntoon hyvissä ajoin ennen varsinaisen yritystoiminnan aloittamista. Vireillä on myös sopimus siitä, millaisilla ehdoilla suomalaisyrityksen agentti voi myydä yrityksen tuotteita Kiinassa. Yhdysvaltain markkinoille menevä yritys taas haluaa tuotevastuukysymyksensä kuntoon ja yhden sikäläisen yrityksen suomalainen tytäryhtiö IPR-ohjesäännön. Jos vaikkapa suomalaisen tytäryhtiön työntekijä tekee keksinnön, joka on patentoitavissa Suomessa, Suomen työsuhdekeksintölain nojalla hänelle pitää maksaa siitä tietty korvaus.

Suojaustapojen komboja

Yrityksen liiketoimintamallia ei aina pystytä suojaamaan yhdellä suojamuodolla, vaan kattavan suojauksen löytäminen vaatii vahvaa asiantuntemusta ja vaihtoehtojen punnitsemista. Niinpä räätälöimme tapauskohtaisesti kullekin sopivan suojausmallin, jossa voivat yhdistyä esimerkiksi tavaramerkki, patentti ja mallisuoja. Aina näistä ei sovi mikään, ja joskus voi olla tarkoituksenmukaisinta suojata ideat vain liikesalaisuuksina.

Podcasteja pyöräillessä

Seuraan oman alani kehitystä monin eri tavoin. Sosiaalinen media, kuten LinkedIn, tarjoaa paljon uusia, kiinnostavia näkökulmia työhöni. Pyöräilen 15 kilometrin työmatkani, ja samalla kuuntelen lataamiani oman alani podcasteja tai muita kiinnostavia sisältöjä. Esimerkiksi keväällä kuulokkeissani ”soi” usein GDPR eli EU:n tietosuoja-asetukseen liittyvät taustat ja yksityiskohdat.

Ota yhteyttä

Sanna Häikiö
sanna.haikio@kolster.fi
040 532 2511

Sanna Häikiön blogeja & IPR-tietoa:

Nuori yritys & IPR: Suojaa aineeton omaisuutesi heti, niin ei tarvitse katua myöhemmin

Yhteisomisteinen keksintö vaatii omanlaisensa sopimuksen

Tekijälle kuuluu tekijänoikeus – jos muuta ei ole sovittu

Yrittäjä, varmista osasi 80 miljardin tukipotista

Työsuhdekeksinnön kiemuroihin saa apua

IPR-salkku tuottamaan