Patentit  ⋅   IPR-tietoa

Ohjelmistoille uudet patentointiohjeet – tulkinnanvaraisuus säilyy

30.01.2019
Takaisin

30.1.2019

Ohjelmistojen patentointi säilyy IPR-alan harmaana alueena, vaikka Eurooppaan saatiin äskettäin uusia patentointiohjeita. Kolsterin asiantuntijat Joonas Kilpivaara ja Timo Pykälä muistuttavat, että epäselvien ja mutkikkaiden sääntöjen takia jokainen uusi ohjelmisto kannattaa käydä läpi IPR-asiantuntijan kanssa.

Yhä useampi uusi keksintö sisältää ohjelmistoja – mutta käsitys ohjelmistojen patentointikelvottomuudesta elää sitkeästi.

Kolsterin eurooppapatenttiasiamiehet Joonas Kilpivaara ja Timo Pykälä korostavat, että ohjelmistoja voi patentoida, kunhan ne täyttävät tietyt edellytykset. Euroopan patenttivirasto EPO (European Patent Office) antoikin vuoden 2018 lopulla tästä uusia ohjeistuksia.

”Pelkästään ohjeet lukemalla ei kuitenkaan saa vastausta siihen, mikä ohjelmisto on patentoitavissa. Jokainen tapaus on erilainen, ja arviointiin tarvitaan aina asiantuntijan apua”, Kilpivaara ja Pykälä muistuttavat.

Nämä voit patentoida – tietyin ehdoin

EPOn ohjeistuksen mukaan Euroopassa voi patentoida ohjelmistoja pääsääntöisesti kahdessa kategoriassa: jos ohjelmisto ohjaa jotakin teknistä tai teollista prosessia tai parantaa laitteiston sisäistä toimintaa, esimerkiksi vähentää laitteiston kuluttaman energian määrää tai nopeuttaa datansiirtoa. Ohjelmiston on siis saatava aikaan ”teknistä lisävaikutusta”.

EPO ohjeistaa myös, että pelkkä informaation esittäminen ei ole patentoitavissa. Sen sijaan informaation mallinnus ja ohjelmointi sekä ohjelmointikielet voivat tietyin ehdoin olla, samoin datahaut, dataformaatit ja -rakenteet.

”Lisäksi ohjelmiston patentoitavan osan – käytännössä ominaisuuden tai toiminnallisuuden – on tietysti aina oltava patenttiteknisesti uusi ja keksinnöllinen, jotta sen voi patentoida”, Timo Pykälä korostaa.

EPOn uusilla softapatentoinnin ohjeilla ei kuitenkaan pitkälle pötkitä. Ongelmana on, että EU:ssa ei ole saatu aikaan ohjelmistodirektiiviä eli eurooppalaista ohjelmistopatentointia ei ole harmonisoitu.

”Koska meillä ei ole direktiiviä, patentoitavuuden tulkintatavat ovat kehittyneet mutkikkaiksi ja meiltä asiantuntijoiltakin vaaditaan melkoista kokemusta, jotta pystymme arvioimaan patentoitavuuden.”

Timo Pykälä

Timo Pykälä

Valuuko softapatentointi USA:han?

Eurooppalaisen ohjelmistopatentoinnin epäselvyydet ovat johtamassa uuteen ilmiöön: Pykälän mukaan ohjelmistopatentoinnin valumisesta USA:han on selviä merkkejä. Ilmiön selitys on lyhyesti sanottuna – presidentti Donald Trump.

USA:n ohjelmistopatentoinnissa on eletty 2000-luvulla hyvin erilaisia vaiheita, samoin kuin Euroopassa. Ratkaisut vain ovat erilaisia.

”USA:ssa patentoitavuutta ohjaa hyvin vahvasti poliittinen tahto. Esimerkiksi presidentti Obaman aikana suhtautuminen patentointiin oli yleisesti kriittistä. Trump vaihtoi patenttiviraston johtajan, ja linja on kääntynyt myönteisemmäksi. Jo aiemmin tietynlaisten ohjelmistokeksintöjen patentointi siirtyi Euroopasta USA:han, jossa patentteja on helpompi saada, ja nyt USA:n uusi käänne heijastuu väistämättä Eurooppaan”, Timo Pykälä kertoo.

Yhdysvaltain patentti- ja tavaramerkkivirasto USPTO (United States Patent and Trademark Office) julkaisi heti tämän vuoden aluksi uuden tutkimusohjeen, joka Pykälän mukaan selventää ja käytännössä helpottaa tietynlaisten ohjelmistojen patentointia.

Kun ohjelmistokeksintö on tähän saakka usein hylätty liian abstraktina, nyt patenttiviraston tutkijan on paremmin perusteltava kantansa.

”Jo viime vuoden lopulla oli selviä merkkejä siitä, että muutos on todellinen ja ohjelmistopatentointi helpottuu. On myös muistettava, että USA on ohjelmistoteollisuudessa maailman ykkönen. Sen linjauksilla on valtava maailmanlaajuinen vaikutus.”

IPR-alan kohtalonkysymys

EPOn mukaan jo arviolta yli puolet uusista keksinnöistä sisältää ohjelmiston.

”Jos siis innovaatioita halutaan jatkossa ylipäänsä suojata, ohjelmistopatentoinnin on pakko kehittyä”, Joonas Kilpivaara ja Timo Pykälä sanovat.

Syvään juurtunut käsitys ohjelmistojen patentointikelvottomuudesta juontaa vuosikymmenten takaisesta lainsäädännöstä. Joonas Kilpivaaran mukaan monen maan lainsäädännössä on linjattu, että tietokoneohjelmat eivät ole patentoitavissa mutta teknisen edun tuottavat ratkaisut ovat.

”Patentoitavissa olevia ohjelmistoratkaisuja on varmasti jäänyt suojaamatta väärinkäsitysten vuoksi. Riskinä on, että osa yrityksistä myös käyttää tuotekehitykseen entistä vähemmän rahaa, koska ne eivät halua luovuttaa keksintöjään korvauksetta muiden hyödynnettäviksi. Moni hyvä ohjelmistoinnovaatio voi siis jäädä tekemättä, jos softapatentointi tehdään liian vaikeaksi”, Kilpivaara sanoo.

Joonas Kilpivaara

Joonas Kilpivaara

Hänen mukaansa tästä voi vielä tulla koko IPR-alan kohtalonkysymys. Jo nyt patenttiammattilaiset ovat haasteellisessa tilanteessa esimerkiksi tietynlaisten virtuaalisovellusten ja tekoälyyn liittyvien IPR:ien määrittelyssä.

”Ohjelmistomaailmassa tehdään virtuaaliratkaisuja yhä enemmän ja erilaiset palvelut siirtyvät verkkoon. Lisäksi tekoälyn merkitys korostuu. Kenelle kuuluvat näihin liittyvät teollisoikeudet? On selvää, että lainsäätäjä joutuu pohtimaan muutoksia pitkällä aikavälillä, sillä muuten ohjelmistopatentoinnista uhkaa tulla patentinhakijan kannalta yhä mutkikkaampaa ja arvaamattomampaa”, Kilpivaara sanoo.

Ohjelmisto voi olla patentoitavissa, jos se

• Saa aikaan teknistä lisävaikutusta
• Ohjaa teknistä prosessia tai tietokoneen sisäistä toimintaa
• On käytettävissä informaation mallinnuksessa, ohjelmoinnissa tai ohjelmointikielessä tai
• Liittyy datahakuun, dataformaattiin ja -rakenteeseen

Esimerkkejä patentoitavista ohjelmistoratkaisuista

• Tietokoneen sisäisen toiminnan ohjaus
• Videon kompressoiminen
• Lukkiutumattoman jarrujärjestelmän tai muun vastaavan järjestelmän ohjaaminen
• Sähköisen viestinnän kryptaaminen
• Indeksirakenne, jota käytetään tietokantahakuun
• Koodinkääntäjiin liittyvät ratkaisut
• Lääketieteelliset mittalaitteet
• Sulautetut ohjelmistot lukemattomissa erilaisissa sovelluskohteissa, esimerkiksi tukiasemissa ja älypuhelimissa

Ota yhteyttä

Timo Pykälä
050 5284119
timo.pykala@kolster.fi