Skip to content

Patenttisopu Nokian ja Daimlerin välillä luo uutta markkinakäytäntöä: vaikutukset ulottuvat monille teollisuudenaloille

04.06.2021

Nokia ja Daimler ovat päässeet sopuun pitkään jatkuneessa patenttikiistassaan. Kiistan päätös vaikuttaa kaikkiin toimialoihin, jotka hyödyntävät 4G- ja 5G-teknologioita tai esineiden internetiä (IoT), arvioi Kolsterin eurooppapatenttiasiamies.

Verkkolaitevalmistaja Nokia tiedotti kesäkuun alussa sopineensa pitkään jatkuneen, verkottuneiden ajoneuvojen teknologian lisensointia koskeneen patenttikiistansa saksalaisen autovalmistaja Daimlerin kanssa. Jatkossa Nokia lisensoi Daimlerille matkapuhelinviestintäteknologiaansa ja saa siltä korvausta patenttien käytöstä. Samalla yhtiöt kertoivat luopuvansa kaikista oikeuskiistoista välillään.

”Ratkaisu on merkittävä, koska kyseessä on referenssi, joka tulee ohjaamaan markkinakäytäntöjä. Se osoitti Nokian standardoituun verkkoteknologiaan liittyvän patenttisalkun vahvuuden. Daimler liittyi nyt monien muiden autovalmistajien joukkoon lisensoimalla teknologiansa Nokialta. Tämä tekee myös muiden verkkoteknologiayhtiöiden lisenssineuvottelut autovalmistajien kanssa helpommiksi”, Kolsterin eurooppapatenttiasiamies kommentoi.

Nokia ja Daimler olivat kumpikin haastaneet toisensa oikeuteen Saksassa. Daimlerin mukaan tarvittavien lisenssien hankkiminen oli autojen komponenttien valmistajien vastuulla. Nokia katsoi, että lisenssi pitäisi olla lopputuotteen valmistajalla eli Daimlerilla. Lisenssin hinta määräytyy pitkälti tuotteen hinnan perusteella, joten tulkinta vaikuttaa Nokian saamiin korvauksiin.

”Koska yhtiöt sopivat kiistan neuvottelupöydässä, periaatteellinen kysymys siitä, kenellä arvoketjussa on vastuu lisenssien hankkimisesta, jäi edelleen ilman oikeuden ratkaisua”, Kolsterin eurooppapatenttiasiamies sanoo.

Kiista ei liity pelkästään autonvalmistukseen, vaan rajanveto teknologian lisensoinnista laajenee nopeasti uusille aloille. Se koskee käytännössä kaikkia teollisuudenaloja, jotka hyödyntävät 4G- ja 5G-teknologioita sekä esineiden internetiä. Yhä moninaisemmat laitteet, muun muassa kodinkoneet, ovat verkottuneita.

Yritysten on varauduttava lisenssikoputteluihin

”Verkkoteknologiaa hyödyntävien yritysten on tärkeää tiedostaa markkinakäytännön muutos ja siihen liittyvät riskit. Yritysten kannattaa varautua lisenssien omistajien lisenssikoputteluihin ja huomioida sekä resurssoinnissa että budjettitasolla se, että lisenssimaksuvaatimukset lisääntyvät. Yrityksellä on hyvä olla valmis strategia siihen, miten se suhtautuu lisenssivaatimuksiin, koska lisenssin hinta on aina neuvottelukysymys ja tähän kädenvääntöön voi kulua paljon resursseja”, Kolsterin eurooppapatenttiasiamies sanoo.

Standardoidun teknologian periaatteisiin kuuluu, että lisenssi on myönnettävä käyttöön reiluin, kohtuullisin ja tasapuolisin ehdoin. Standardipatenteilla on haluttu kannustaa yrityksiä kehittämään yhteensopivia ja keskenään kommunikoivia mobiiliviestinnän järjestelmiä.

”Ei ole lisenssin antajankaan etu, jos lisenssimaksut nousevat niin korkeiksi, että se vaarantaa lisenssin hankkijan liiketoiminnan kannattavuuden. Nokian ja Daimlerin välinen sopu vahvistaa sitä käytäntöä, että lisenssin hintaan vaikuttaa tyypillisesti sen lopputuotteen hinta, jossa sirua käytetään. Mitä isompi toimija ja mitä kalliimpi lopputuote, sitä kiinnostavampi se on lisenssin omistajalle.”

Kannattaako sinun yrityksesi varautua lisenssikoputteluihin? Onko IPR-strategian määrittely tai päivittäminen sinulle ajankohtaista?

OTA YHTEYTTÄ