Patentit  ⋅   Referenssit

Kohti puhtaampaa ilmaa ja parempia autoja – Pegasorin anturiteknologia ja IPR-salkku valmiina isoihin kumppanuuksiin

18.05.2020
Takaisin

18.5.2020

Kun yhtiöllä on hallussaan ainutlaatuista teknologiaa ja vahva patenttisuoja, pienikin yritys voi ponnistaa globaaliksi markkinajohtajaksi. Kahdeksan hengen Pegasor on jo houkuttanut kumppaneikseen yhdysvaltalaisen CoorsTekin sekä autoteollisuuden isot nimet Japanista ja Saksasta. Kasvustrategiaan kuuluu teknologian lisensointi sekä ison volyymin teollinen yhteistyö kumppaneiden kanssa.

Kun tietää kehittäneensä jotain ainutlaatuista, kannattaa ensimmäisenä hankkia salkku – ja kasata sinne patentteja yksi kerrallaan. Se on ollut suomalaisen Pegasorin tie menestykseen.

Pegasor on vuonna 2008 perustettu korkean teknologian kasvuyritys, joka on kehittänyt maailman ensimmäisen pienikokoisen, reaaliaikaisen ja jatkuvatoimisen anturiteknologian pienhiukkaspäästöjen mittaukseen. Sen avulla parannetaan ilmanlaatua ja elämää kaupungeissa.

”Olemme tehneet pitkän matkan teknologian, tuotteiden ja liiketoiminnan kehittämisessä. IPR-omaisuudella on ollut iso merkitys siinä, että meillä on tällä hetkellä kansainvälinen jälleenmyyntiverkosto ja merkittäviä sopimuksia autoteollisuuden isojen kumppaneiden kanssa Japanissa ja Saksassa”, Pegasorin toimitusjohtaja Juha Kaartinen sanoo.

Pegasor kulkee pienhiukkaspäästöjen mittauksessa oman teknologia-alueensa kärjessä. Siksi yhtiö on onnistunut paaluttamaan erikoisosaamisensa ja perusteknologiansa laajasti myös patenteilla.

Pieneksi, kahdeksan henkeä työllistäväksi yritykseksi, Pegasor on aktiivinen patentoija. Sillä on hallussaan jo kymmenen patenttiperhettä ja kolmisenkymmentä voimassa olevaa patenttia Euroopassa ja esimerkiksi Venäjällä, Yhdysvalloissa, Kiinassa, Japanissa, Brasiliassa ja Australiassa ja useita uusia patenttihakemuksia on vireillä.

”Lisensointiliiketoiminnassa maantieteellisellä kattavuudella on arvoa. Olemme myös pyrkineet suojaamaan omat tekniset vahvuutemme mahdollisimman aukottomasti ja ennakoimaan tulevaisuuden päästörajoitukset teknisissä ratkaisuissa”, Pegasorin teknologiajohtaja Kauko Janka kuvaa yhtiön aktiivista suojauksen strategiaa.

Kolsterin patenttiasiamies Ossi Huhtanen on ollut mukana Pegasorin patenttisalkun rakentamisessa ensimmäisestä patenttiperheestä alkaen.

”Osa patenteista suojaa isoja kokonaisuuksia ja perusteknologiaa, osa yksityiskohtaisempia teknisiä ratkaisuja. Pegasorilla on ollut rohkeutta hakea patentteja ennakkoluulottomasti ja monipuolisesti, jotta omalle teknologia-alueelle on saatu kattava ja laaja suoja”, Huhtanen kehuu. Se on kannattanut.

Pegasor_anturiteknologiaa pienhiukkaspäästöjen mittakseen

IPR avasi ovet Yhdysvaltoihin ja toi lisensointineuvotteluihin uskottavuutta

Edelläkävijän merkittävä patenttisalkku ja kasvumahdollisuudet eivät ole jääneet huomaamatta myöskään Yhdysvalloissa. Tammikuussa 2015 monialayritys CoorsTek halusi täydentää omaa cleantech-osaamistaan ostamalla Pegasorin. Yrityskaupan myötä ovet avautuivat myös Yhdysvaltojen kasvaville markkinoille.

”Teknologiaomistajuus ja patentit tekivät meistä kiinnostavan yrityskaupan kohteen. Jatkamme nyt entistä vahvemmalta pohjalta ja paremmilla resursseilla anturiteknologiamme kaupallistamista globaaleille markkinoille”, Kaartinen kertoo.

Anturiteknologian hyödyntämisessä pienhiukkaspäästöjen mittaukseen ollaan kaikkein pisimmällä autoteollisuudessa. Ajoneuvojen päästömittauksessa Pegasorin teknologiasta on hyvää vauhtia muodostumassa alan standardi.

”Olemme myyneet useita satoja mittalaitteita autoteollisuuden käyttöön heidän omaan tutkimukseensa ja tuotekehitykseensä. Lähes kaikki maailman merkittävät autonvalmistajat ovat jo hyödyntäneet ainakin jossain määrin meidän teknologiaamme moottoreidensa ja jälkipuhdistuslaitteistojensa kehityksessä”, Kaartinen kertoo.

Yhtiön kasvustrategiaan kuuluu teknologian lisensointi sekä ison volyymin teollinen yhteistyö kansainvälisten kumppaneiden kanssa. Tähtäimessä on, että lisensointiliiketoiminta on omaa laitemyyntiä merkityksellisempää jo ensi vuonna.

”Neuvotteluihin on turvallista mennä, kun voi kertoa, mitä patentteja meillä on hallussamme. Patentit tuovat uskottavuutta, ja olemme niiden kautta kiinnostavampi yhteistyökumppani isoillekin pelureille. Heilläkin on intressi suojata oma liiketoimintansa hyvin.”

Pegasor_anturiteknologialla pienhiukkaspäästöt hallintaan ja kohti puhtaampaa kaupunki-ilmaa(1)

Hiukkaspäästöjen mittauksessa huikea kasvupotentiaali

Oman tuotekehityksen rinnalla Pegasor tekee tiivistä tuotekehitysyhteistyötä sekä japanilaisen että saksalaisen lisenssisopimuskumppaninsa kanssa polttomoottoreiden päästöjen vähentämiseksi.

”Sopimusten arvo Pegasorille on ollut jo useita miljoonia euroja, vaikka kehitysyhteistyö ei vielä ole edennyt uusiksi kaupallisiksi tuotteiksi asti”, Kaartinen sanoo.

Kumppanuudet ovat avanneet ovia uusiinkin liiketoimintamahdollisuuksiin ajoneuvoteollisuuden ulkopuolella.

”Ensi vuoden alusta alamme tuoda yhdessä kumppanimme kanssa entistä tarkempia mittalaitteita myös katsastusasemien käyttöön.”

Huikeita kasvun mahdollisuuksia löytyy yleisemminkin ilmanlaadun jatkuvassa seurannassa huoltovapaan ja helppokäyttöisen anturiteknologian mahdollistamana − sekä rakennusten sisällä että ulkona kaduilla erilaisissa käyttösovelluksissa. Tällä alueella markkinat ovat kypsymässä.

Kasvun myötä strategisen salkunhallinnan ja pitkäaikaisen IPR-kumppanin merkitys kasvaa.

Pegasor_pienhiukkasmittauksella vähempipäästöisiä autoja

IPR-kumppani keventää taakkaa ja kartuttaa suojausosaamista

Kauko Janka sanoo olevansa tyytyväinen siitä, että patenttisuojauksessa kumppanina on pitkäaikainen luottohenkilö.

”Meille on ollut etua siitä, että patenttiasiamies on perehtynyt tähän teknologia-alueeseen alusta lähtien ja ymmärtää todella hyvin, mitä me ajamme takaa omalla suojauksellamme. Olemme onnistuneet hyödyntämään patenttisalkkuamme myös kaupallisesti.”

Kokenut asiamies osaa neuvoa ja suositella, miten suojauksessa kannattaa edetä.

”Päätöksiä on ollut helppo tehdä keskustelujen, taustatietojen ja suositusten pohjalta.”

Yleinen koulutusnäkökulma on Jankan mukaan sekin tärkeä osa toimivaa IPR-yhteistyötä. Patenttiasiamieheltä on hyvä saada tietoa siitä, minkälaisia suojausmahdollisuuksia erilaisilla asioilla ylipäänsä on.

”Omaa patenttiosaamista lisää aika tavalla, kun voi kysellä patenttiasiamieheltä sellaisiakin asioita, jotka eivät liity suoraan juuri vireillä oleviin patenttihakemuksiin. Myös Kolsterin seminaarit ovat olleet hyödyllisiä tällaiselle pienelle yritykselle, jolla ei ole aikaa itse perehtyä kovin tarkasti koko laajaan IPR-alueeseen. Niissä on saanut päivitettyä IPR-tietoa vaivattomasti.”

Juha Kaartisen mukaan Pegasor®-brändi on jo hyvin tunnettu omalla kapealla teknologiasektorillaan, ja nimi identifioituu korkeaan teknologiaan ja cleantech-osaamiseen. Kolster on huolehtinut kumppanina myös brändin suojauksesta.

”Emme halua, että kukaan pääsee tärväämään korkean teknologian mainettamme. Siksi olemme suojanneet brändin myös kiinankielisellä tavaramerkkirekisteröinnillä jo hyvin varhaisessa vaiheessa.”

Kokenut patenttiasiamies osaa neuvoa ja suositella, miten innovaatiosi suojauksessa kannattaa edetä:

Ota yhteyttä

Ossi Huhtanen
Partner, European Patent Attorney
ossi.huhtanen@kolster.com
050 524 2418

LUE LISÄÄ

Patenttisalkun rakentaminen strategisesti kannattaa

Patenttisuojaus on investointi tuotteen markkinaosuuteen

Suunnittele yrityksesi IPR-toiminta – älä ajelehdi

Näin viet tavaramerkkisi Kiinan markkinoille: tutustu säädöksiin ja päivitä IPR-strategiasi

Näin toimii Kolsterin kumppaniverkosto – huomioi nämä 5 asiaa, kun tarvitset kansainvälistä IPR-palvelua